Hlavní obsah

Proč je zívání nakažlivé

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý dobře zná ten pocit, kdy si kolega v práci nebo partner zívne a vám se hned chce také. Možná dokonce zíváte i jen díky tomu, že jste si přečetli náš titulek. Jak je to možné? Vědci se začali zabývat otázkou, proč zíváme a jaký orgán za to může. Výsledek vás možná překvapí.

Foto: Profimedia.cz

Pochopení nakažlivého zívání by mohlo hrát roli i v léčbě některých nemocí.

Článek

Skupina odborníků z Nottinghamské univerzity zjistila, že „spínač” pro zívání se nachází v té části mozku, která je zodpovědná za motorické funkce. Primární motorická oblast mozku hraje rovněž roli u nemocí, jako je Touretteův syndrom, epilepsie nebo autismus. Pochopení nakažlivého zívání by tak mohlo hrát roli i v léčbě těchto nemocí.

Výzkumu se zúčastnilo 36 jedinců, u kterých se měřily signály mozku po tom, co spatřili jinou osobu zívat. Touha po zívnutí klesala podle toho, jak fungovala primární motorická kůra a excitabilita dotyčného člověka. Při použití externí transcraniální magnetické stimulace (TMS) bylo také možné zvýšit excitabilitu v motorické kůře a tím i zvýšit náchylnost lidí k zívnutí. Vědci tak zjistili, že nakažlivé zívání je podle nich běžná forma automatického napodobování cizích slov nebo činů.

Georgina Jacksonová, profesorka kognitivní neuropsychologie, která pracovala na studii, uvedla pro BBC, že toto zjištění může mít širší využití: „V Tourettově syndromu bychom tak mohli snížit excitabilitu, tudíž i intenzitu tiků, což je to, na čem právě teď pracujeme.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám