Hlavní obsah

Na svátek svatého Patrika se Praha promění v malé Irsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože v Česku žije asi jen tisícovka Irů, oblíbili jsme si jeden jejich tradiční svátek i u nás. Den svatého Patrika bude mít v Praze svůj vůbec první vlastní festival. V pátek 17. března se tak metropole zahalí do zelené barvy a na několika místech najednou budou probíhat bujaré irské oslavy.

Na svatého Patrika se Praha promění v malé IrskoVideo: Novinky

 
Článek

„Myslíme si, že se k Praze oslavy Dne svatého Patrika velmi dobře hodí. I když to na první pohled nemusí být zřejmé, má toho s Dublinem hodně společného – je to křižovatka cest, proslulá svojí otevřeností a vstřícností. Obě města mají také skvělý noční život,“ přibližuje událost zástupkyně velvyslance Irska v ČR Assumpta Griffin s tím, že mezi Čechy a Iry nevidí rozdíl ani v temperamentu, ani ve smyslu pro humor.

Historie svatého Patrika v ČR

Podle zástupkyně velvyslance se v českých zemích slavil tento svátek již v sedmnáctém století.

„V Karviné je dokonce socha sv. Patrika,“ tvrdí a dodává, že podle dokumentů se zprvu neslavil svátek ani v samotném Irsku, ale v Severní Americe. Postupem času si z něj ale Irové udělali den hrdosti a státnosti, kdy se celá země spolu s ostatními velkými městy zahalí do zelené barvy, která má symbolizovat barvu ostrova.

Sraz na Náplavce

Pod záštitou Irské ambasády a pražského magistrátu společnost Jameson připravila na daný svátek akci, kde si každý přijde na své. Na Náplavce si budou moci návštěvníci posedět se skleničkou ve vířivce a vychutnat si akustické koncerty irských hudebníků.

Autobus zajišťující kyvadlovou dopravu je pak může převézt do dalších unikátních prostor, kde se bude ve velkém slavit. Večírek bude například v Tančícím domě, Obchodním domě Kotva nebo v unikátních prostorách Jatka78 v Holešovicích.

Oslavy irské kultury

Na památku svatého Patrika, který byl irským misionářem a biskupem, prohlásila katolická církev den jeho úmrtí, 17. březen, za svátek.

„Z původně křesťanského svátku se Den svatého Patrika vyvinul v sekulární oslavy – slavnosti irskosti a irské kultury,“ popisuje Assumpta Griffin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám