Hlavní obsah

Jak předcházet kocovině aneb Nejhorší kombinace alkoholu

Novinky, das

Bujaré oslavy k Silvestru jednoduše patří. Míchání různých druhů likérů, destilátů, piva a vína ale nemusí skončit vůbec dobře. V nejlepším případě vás bude druhý den bolet jen hlava, v tom nejhorším ale může dojít až k otravě alkoholem. Jak tedy těmto stavům předcházet?

Foto: Profimedia.cz

V rozumné míře by neměl škodit žádný alkohol.

Článek

V první řadě nemíchat více druhů alkoholu. Nejhorší je kombinace alkoholu a cukru v něm obsaženém. Čím více alkoholu s cukrem, tím horší ráno pravděpodobně bude. Dále je nutné tento alkohol neustále zapíjet nealko nápoji, ideálně vodou. Alkohol totiž tělo odvodňuje.

Velmi opatrně se musí přistupovat i ke kombinaci tvrdého alkoholu a sektu. Mnoho mužů pak často chybuje tím, že vypije několik piv, na to si dá několik panáků tvrdého alkoholu a vše zakončí lahví šumivého vína. Tato kombinace je možná jen v okamžiku, kdy se jedná o velmi malé množství každého druhu alkoholu.

Už během večera je pak dobré doplňovat i vitamin C, který pomáhá tělu zbavovat se škodlivin, takže jeho doplnění formou čerstvého ovoce nebo potravinového doplňku  rozhodně pomůže. Pokud to náhodou s konzumací alkoholu přeženeme, není od věci dát si vitamin i před spaním.

Po čem nebudeme mít kocovinu zaručeně, je třeba nealkoholický sekt. Během výrobního procesu je u něj za vakua šetrně odebrán alkohol, takže se jedná o skutečný sekt se vším všudy, jen bez alkoholu.

Víno  a sekty

Obvykle je lepší pít stejný druh vína či sektu po celý večer, nicméně pokud budeme pít střídmě, vícero druhů zcela jistě neuškodí, obzvláště když si dáme různá vína k různým pokrmům v rámci jednoho menu. Tzv. zážitková gastronomie je dokonce na ochutnávání více druhů postavena.

Pouze z kvalitního sektu nám být zaručeně špatně nemůže, problémy spočívají vždy v množství a kombinacích s ním spojených.  V rozumné míře by nám nemělo škodit nic.

Jak tedy zvládnout bujaré popíjení, abychom následně nelitovali?

  • Není dobré pít alkohol takzvaně nalačno. Mnohem rychleji se pak totiž dostane do krve. Doporučuje se sytější a ideálně i mastnější jídlo. Pozor na sushi či lehké rybí pokrmy – ty vám moc nepomůžou, ale spíše uškodí.
  • Snažte se alkohol příliš nekombinovat – kupodivu zde platí, že kvalitní „tvrdý“ alkohol, tedy čisté destiláty, nezpůsobuje takovou kocovinu jako pivo či víno.
  • Opatrně na alkohol s bublinkami – právě bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krve.
  • Je dobré prokládat popíjení také nealkoholickými nápoji – nejlépe minerálkou (Magnesia, Vincentka), které organismus hydratují a zároveň dodají tolik potřebné minerály.
  • Pomoci mohou  i přípravky s přírodním minerálem clinoptilolitem, který na sebe váže částice alkoholu, tím stahuje alkohol z krve a pak jej přirozenou cestou vyloučí z krve. Stačí si tedy hned po oslavě, a tedy před spaním, dát rozpuštěný minerál ve vodě, a ráno bude zajisté veselejší. Přípravek s minerálem clinoptilolitu lze užít ještě před začátkem pití. Minerál tak na sebe naváže alkohol rovnou, ještě než se dostane do krve a pak je o dost těžší se opít.
  • Po večírku si dopřejte delší spánek.
  • Následující ráno pomůže zcela jistě česnečka či vydatnější snídaně a hlavně popíjení čisté vody.
Otrava alkoholem – stupně a příznaky v závislosti na hladině alkoholu v krvi
Stupeň I: rozrušení (1–2 promile) – neklid, potíže s řečí, nadměrné sebevědomí
Stupeň II: omámení (2–2,5 promile) – agresivita, svalová slabost, zúžení zornice, ztráta paměti
Stupeň III: ztráta vědomí (2,5–4 promile) – otupělost, ztráta vnímání, šok, rozšíření zornice
Stupeň IV: ztráta schopnosti dýchat (4 a více promile) – kóma, šok, absence reakce zornic, narušení přirozeného dýchání, podchlazení, smrt

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám