Hlavní obsah

Protáhněte si zkrácené svaly

Novinky, Supertelo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to není to co dříve? Ráno se z postele zvedáte déle, než byste čekali, přes den jste ztuhlí a večer uléháte s vidinou toho, že zítra bude lépe?

Foto: Supertelo.cz (6x)

Protáhněte si zkrácené svaly

Článek

Pronásledují vás ztuhlé svaly doslova na každém kroku? Od ranního vstávání přes celodenní pracovní nasazení až do večerních hodin, kdy upadáte vyčerpaní do postele a doufáte, že se vyspíte a tyto problémy jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Ovšem ráno se probudíte a celý tento kolotoč začíná nanovo?

Nezoufejte, máme pro vás jednoduché řešení, které je časově nenáročné a přitom velice účinné. Stačí si najít pár minut na jednoduché protažení svalů, které jsou náchylné ke zkrácení. A ano, myslíte si správně, jsou to přesně ty svalové partie, které vás omezují v pohybu a komplikují vám život.

Než si představíme cviky, které k protažení poslouží, je důležité zmínit pár zásadních informací. Při protahování je nutné pravidelně dýchat, do jednotlivých pozic se dostávat pomalu a kontrolovaně, bez doprovodu trhavých pohybů a v samotných pozicích vydržet nejméně 15 vteřin, aby se svaly dostatečně protáhly a přizpůsobily se.

Nyní již můžeme přistoupit k samotným cvikům.

Protažení trapézů

Cvik je možné provádět vestoje ve vzpřímené pozici nebo vsedě, kdy můžete sedět buď s nataženýma nohama, nebo například jako na obrázku v tureckém sedu.

Provedení cviku je velice jednoduché. Jednou paží tlačíte hlavu k rameni, přičemž druhé rameno tlačíte zároveň dolů směrem k zemi. Záda jsou po celou dobu provádění cviku rovná, nikde se neprohýbají ani nehrbí a hlava je v prodloužení páteře. Následně paže vystřídejte a hlavu přitahujte k druhému rameni.

Foto: Supertelo.cz

Protažení trapézů

Protažení prsních svalů

Zkrácené prsní svalstvo způsobuje přitahování ramen dopředu, což se projevuje nepřirozeným hrbením. To má za následek deformaci páteře a bolest v šíji.

Postavte se bokem ke zdi a rozkročte se. Zvedněte loket na úroveň ramene a celé předloktí o ni opřete tak, aby vnitřní strana dlaně spočívala právě na zdi. Druhou ruku dejte v bok. Zatímco paže stále zůstává pevně na stěně, trup pomalu a kontrolovaně otáčíte na opačnou stranu až do momentu, kdy ucítíte, jak se váš prsní sval natáhl. Pocit musí být příjemný, nikoli bolestný. V této pozici opět setrvejte a následně paže vystřídejte.

Protažení prsních svalů

Protažení zádových svalů

Tento cvik je vhodný pro protažení svalstva zad, které je po celý den přetěžováno. Kdykoli vás tedy záda začnou bolet, můžete si takto od bolesti ulevit.

Klekněte si na zem či ještě lépe na podložku a lehce si přisedněte paty. Poté se předkloňte, natáhněte paže před sebe, aby se dlaněmi dotýkaly podložky. V této pozici opět setrvejte. Ani zde nezapomínejte na pravidelné dýchání. Chcete-li dosáhnout ještě většího uvolnění, vyzkoušejte takzvané dýchání do břicha, které se provádí pomocí bránice. Účelem je nasát vzduch nejen do plic, ale posunout ho tělem dále až do břicha.

Protažení zádových svalů

Protažení zad, trupu a hýždí

Potřebujete-li ulevit středu těla, je tento protahovací cvik skvělou volbou. Protáhnete jak svalstvo trupu, tak svalstvo zádové. Navíc se při cviku protahuje i svalstvo hýžďové, které se zapojuje při nespočtu pohybů, které za den uděláte.

Položte se tedy na záda a rozpažte tak, aby dlaně spočívaly na zemi. Přitáhněte jednu nohu kolenem k hrudníku a následně ji překřižte přes druhou nohu, která je stále natažená. Současně otočte hlavu na opačnou stranu, než jde pokrčená noha. Koleno by se mělo dotknout země. Jestliže se kolenem dotknout nedokážete, dostaňte nohu do krajní pozice, které dokážete dosáhnout. V této pozici setrvejte a následně vše opakujte i s druhou nohou.

Protažení zad, trupu a hýždí

Protažení zad a hamstringů

Poslední cvik, který si v tomto článku představíme, se zaměřuje na protažení bederní části zad a hamstringů. Svalstvo zadní části stehen, tedy hamstringy, patří ke svalům, které jsou ke zkracování nejvíce náchylné. Obzvláště máte-li sedavé zaměstnání. Jejich protahování je tedy velice důležité.

Posaďte se na zem či podložku a natáhněte nohy před sebe. Nejprve chvilku jen seďte, aby se svaly přizpůsobily nezvyklému pohybu. Následně chyťte nohy pod koleny či za lýtka. To podle vaší osobní zdatnosti. Začněte se přitahovat k nataženým nohám, jako byste se chtěli vytáhnout z trupu. V této pozici opět setrvejte.

Protažení zad a hamstringů

Pomocí těchto pěti jednoduchých cviků si můžete snadno a rychle protáhnout ztuhlé svaly, a to jak doma, tak například v kanceláři.

Zajímají vás další metody, jak se zbavit stresu a zatuhlých svalů? Vyzkoušet můžete například domácí masáž, která vám s regenerací jistě pomůže. Článek najdete na Supertělo.cz.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám