Hlavní obsah

Život s handicapem si můžete vyzkoušet na vlastní kůži

Novinky, mak
Praha

Výstup a nástup do autobusu s klapkami na očích a s pomocí slepecké hole nebo jízda na ortopedickém vozíku po nerovném povrchu. To vše a mnohem více nabízí návštěvníkům interaktivní výstava Naše cesta, která se snaží přiblížit, jaké nástrahy a bariéry mohou v běžném životě čekat na člověka se zdravotním postižením, a jak v takových situacích pomoci.

Jak se cítí člověk s handicapem, si může každý vyzkoušet na vlastní kůži na výstavě Na cestěVideo: Novinky

 
Článek

Až do konce listopadu si mohou návštěvníci Výstaviště v pražských Holešovicích vyzkoušet, jaký je život s handicapem. Umožní jim to interaktivní výstava Naše cesta, díky níž si budou moci vyzkoušet každodenní nástrahy, které zažívají vozíčkáři, slepci i sluchově postižení.

Se zavázanýma očima a slepeckou holí projdou rozkopanou ulicí, kdy jim orientaci v prostoru ztíží poházené dlažební kostky po zemi a kovové zábrany, které brání například pádu do jámy.

„Problémem bývá nečekaná překážka. Když se například výkop zahradí kovovou zábranou, tak do ní narazím, nebo narazí hůl, ale pokud je to označeno pouhou páskou, tak ji člověk protrhne a najednou pod sebou cítí nějaký štěrk,“ přiblížil Jiří Pardubský, který přišel o zrak před třemi a půl lety po operaci a podle svých slov si zhruba rok na ztrátu zraku zvykal.

Také nástup do autobusu a následná cesta může působit nevidomým velký problém. „První věc je nástup, některé tramvaje jsou bariérové, některé bezbariérové, všude je to jinak. Druhá věc je našmátrat tlačítko, kterým se otvírají dveře,“ vysvětluje Jirka.

Výstava do konce listopadu

Na ploše 1200 metrů čtverečných si lze vyzkoušet i sporty, například basketbal na invalidním vozíku nebo ping-pong se zakrytýma očima. Návštěvníci se také mohou vžít do role sluchově postiženého a pokusit se domluvit s personálem v hotelu nebo si vyzkoušet manipulaci s ortopedickým vozíkem jak v prostředí metra, tak jízdu v upraveném terénu po písku a kamenech.

„Návštěvníkům dělá největší problém překonat mezeru mezi vlakem a nástupištěm. Když vyjíždějí z vlaku, bojí se, že spadnou, nemají správný grif v rukou a většinou se jim v mezeře zaseknou přední kolečka,“ popsala jízdu na vozíku průvodkyně výstavy Barbora Vítková.

Zážitková výstava zdarma se koná od 1. října do 30. listopadu 2014 v Křižíkově pavilonu B na Výstavišti Holešovice v Praze. Je zaměřena nejen pro děti školního věku, ale i pro dospělé. Průvodci výstavy jsou především lidé, kteří sami žijí se zdravotním postižením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám