Hlavní obsah

Ženy s padělanými kabelkami jsou na každém kroku. Jak rozpoznat napodobeniny

Novinky, mak

Vídáme je všude po městech. Luxusními kabelkami, jejichž hodnota přesahuje 30 a v některých případech i 80 tisíc, se pyšní dívky a ženy nejrůznějšího věku. U většiny případů je jasné, že se nejedná o originál. A většinou není ani úplně těžké napodobeninu rozeznat.

Ženy s padělanými kabelkami na každém kroku. Naučte se rozpoznat napodobeninyVideo: Novinky

 
Článek

S padělky luxusního značkového zboží se běžně setkáváme v příhraničních tržnicích, ale i v tržnicích v centru větších měst, kde už ale dnes nejsou volně k vidění před stánkem či prodejnou. Stačí však projevit zájem a prodejce vás mnohdy ochotně zavede do různých skrýší nebo tajných prostor, které jsou doslova přeplněné padělky různých značek.

Například kabelky Prada či Gucci mohou mít stejný tvar i barvu, ale logo nese každá jiné. Bezkonkurenčně nejoblíbenější mezi padělateli, a tedy i mezi zákazníky je zboží značky Louis Vuitton.

„Většinou padělek poznáme podle špatného stehování, nejedná se o kůži. Při nákupu nedostanete žádné certifikáty, žádný obalový materiál. Kabelky mívají charakteristický zápach, nedrží tvar. Jejich vnitřek není opatřen logem. Každý luxusní výrobek má svůj kód, který můžete dohledat přímo u výrobce,“ řekla expertka na padělky ze společnosti M2C, která si přeje zůstat z důvodu své profese v anonymitě.

Pozor na nákupy v zahraničí

Samozřejmě s prodejem padělků luxusních značek se ale můžeme setkat nejen v Čechách, ale běžně i v cizině. Proslavené jsou tímto jevem především země jižní Evropy jako Španělsko či Itálie, kde na plážích ale i v centrech velkých měst často postávají pouliční prodejci a nabízejí zboží různých luxusních značek.

Další oblíbenou turistickou destinací, kde je možné se na tržišti setkat v podstatě výhradně s prodejem padělaného textilu, je Turecko. V této zemi má rovněž oděvní průmysl bohatou historii, a tak jsou zde padělky obzvláště zdařilé.

Pokuta i pro zákazníka

Nákup padělaného zboží v zahraničí s sebou ale nese i jistá rizika. Například v Itálii a ve Francii není totiž trestné pouze padělky nabízet a prodávat, státní orgány zde mohou pokutovat i zákazníka, který si zde padělek koupil. Pokuty jsou v eurech a nejsou malé.

Nejčastěji se mezi padělky luxusního zboží objevují kabelky a kožená nebo spíše rádoby kožená galanterie. Prodej takového zboží je hojně rozšířen i na internetu, mnohé servery se proti tomuto jevu už snaží aktivně bojovat a prodej podezřelého zboží hlídají.

Prodejci na webu nabízejí často kusy, které pořídili za několik set korun i za tisíce. Zboží, které pak zákazník obdrží, kvalitou zásadně neodpovídá originálu, ačkoliv cenově by mohl být srovnatelný. Dovolat se nápravy je v tomto případě velice těžké.

„U výrazně nekvalitního padělku je cena v řádu sto korun. V případě, že se jedná o zdařilejší padělek, jsou výrobní náklady v desetikorunách, ale prodejce se na tom snaží utržit co nejvíc, což může jít do tisíců a tím prodejce přichází k poměrně výraznému zisku a nedělejme si iluze, že ten zisk není investován zase zpátky do nějaké daleko závažnější kriminality,“ uzavírá expertka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám