Hlavní obsah

Lékaři infikovali ženu spalničkami a vyléčili jí rakovinu

Právo, mcm

Padesátiletá Američanka Stacy Erholtzová měla štěstí: zhoubný nádor, který se jí začal tvořit, se nejdřív zmenšil a pak docela zmizel. Stalo se tak poté, co pacientka dostala extrémně masivní dávku viru spalniček. Virová léčba byla předtím úspěšně vyzkoušena na myších, Erholtzová je však první člověk, jemuž nová terapie úspěšně vrátila zdraví těžce ohrožené rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Virus spalniček (Morbilli)

Článek

„Máme virus, který dokáže zasáhnout proti nádoru, aniž by přitom poškodil normální tkáň,“ pochlubil se úspěchem profesor molekulární medicíny Stephen Russell z Mayo Clinic v minnesotském Rochesteru, který experiment vedl.

Podle něj to dokazuje správnost názoru, že jedno masivní předávkování virem dokáže překonat přirozenou obranu rakovinných buněk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Erholtzová trpěla mnohočetným myelomem, nádorovým onemocněním části bílých krvinek.

Sto miliard virů

Nemoc ovlivňuje kostní dřeň a u Erholtzové dokonce způsobila, že se jí začal tvořit nádor na čele. Pacientce nepomohla ani dvojí transplantace kmenových buněk, ani chemoterapie – úspěch měla až spalničková bomba.

Nemocná dostala celkem 100 miliard virů nakažlivé nemoci, což je dávka, jež by stačila k očkování deseti miliónů lidí.

Po zavedení virů do těla pacientku zachvátila prudká horečka provázená bolestí hlavy. Žena zvracela a měla třesavku. Za 36 hodin se jí však nádor na čele začal zmenšovat a postupně zmizel i s ostatními ložisky rakoviny v pacientčině těle.

Viry spalniček fungovaly jako „nálož“, která ničivě bombardovala rychle se množící rakovinné buňky.

Dalšímu se rakovina vrátila

Léčba zabrala i v případě druhého pacienta, tomu se však po devíti měsících rakovina vrátila. Američtí lékaři se proto letos v září chystají provést experiment na větší skupině nemocných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám