Hlavní obsah

Na monackém dvoře to pořádně vře

Právo, Jan Kovařík, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další svatbu, příchod novorozence, jedno nečekané usmíření a odrážení spekulací o potížích panovníkova manželství prožije v nejbližších týdnech a měsících knížecí dvůr v Monaku, jednom z nejmenších státečků světa.

Foto: Profimedia.cz

Caroline a Ernst August. Snímek z doby, kdy rodina ještě držela pohromadě. Najdou k sobě cestu zpátky?

Článek

Pokud půjdou věci tak, jak by měly jít, ještě na podzim budou Monakem – v krátké době už podruhé – znít svatební zvony. Andrea Casiraghi (29), syn sestry monackého knížete Alberta II. princezny Caroline (56) a jejího zesnulého manžela Stefana Casiraghiho, si minulý týden odvedl od oltáře movitou kolumbijskou dědičku Tatianu Santo Domingovou (29). A teď je řada na jeho sestře.

Výjimečně pohledná Charlotte (27) se už na podzim provdá za herce a komika Gada Elmaleha (42). Dvojice chce sňatek stihnout ještě předtím, než Charlotte přivede v listopadu na svět potomka.

O Gadovi se přitom dlouho říkalo, že se cítí mnohem lépe jako lehkomyslný playboy než v jakémkoli vážném vztahu. Mezi jeho trofeje patřily filmové hvězdičky a modelky. To je ale už dávno pryč.

Gad, jenž se blýskl ve filmech Půlnoc v Paříži či Coco, se narodil v marocké Casablance jako syn herce pantomimy. „Otec mě od mých čtyř let vyučoval tomuto umění,“ vzpomíná sefardský Žid, jehož předky vyhnali v roce 1492 z Evropy do severní Afriky. Navštěvoval také náboženské školy a pilně hltal hebrejštinu.

Příjmení Elmaleh znamená v arabštině okouzlující, nadšený. Charlotte nezbývá než doufat, že toto jméno je i jeho životním programem.

V sedmnácti si vyrazil k příbuzným do kanadského Montrealu, aby se vrhl do studia politologie. Po večerech si přivydělával v barech jako bavič. V roce 1992 se přestěhoval do Francie a zapsal se na proslulou hereckou školu Cours Florent v Paříži. Dnes se tam po něm jmenuje jedna učebna.

Příjmení Elmaleh znamená v arabštině okouzlující, nadšený. Charlotte nezbývá než doufat, že toto jméno je i jeho životním programem.

Foto: Profimedia.cz

Charlotte se chce za herce Gada Elmaleha provdat už na podzim, dřív než v listopadu přijde na svět jejich potomek.

Albert spustil ofenzívu

Už celé měsíce se po šlechtické i občanské Evropě šíří „zaručené zprávy“ o prohlubující se krizi manželství monackého knížete Alberta II. (55) a jeho ženy Charléne (35).

Důkazem má být Albertova dubnová sólová cesta na korunovaci nového nizozemského krále Viléma-Alexandra a na svatbu švédské princezny Madeleine či Charlénin výlet do rodné Jihoafrické republiky, kde podle monackého dvora „v zájmu své nadace navštívila také svatbu jednoho blízkého přítele“.

Najednou ale přechází Monako do ofenzívy a řeč je dokonce o dítěti. Jedni to považují za zastírací manévr, jiní za reakci na bláznění davů kolem těhotenství a narození následníka trůnu v Londýně.

„Věřím, že to nebude dlouho trvat a budeme i my chovat,“ takto přímo se nevyjádřila nějaká osoba z blízkosti monackého knížete, ale samotná Charléne v rozhovoru pro list švédské šlechty Svensk Damtidning.

Tak nezastřeně se kněžna dosud nikdy ke svému možnému mateřství, a tedy i dědici trůnu, nevyslovila. Navíc v době, kdy se měl podle bulvárních spekulací každým dnem roztrhnout pytel s lechtivými detaily o údajných hádkách, skepsi a roztržkách, protože monacké manželství mělo být „v té nejhlubší krizi“.

Foto: Profimedia.cz

Charléne svou krásou a bezprostředností očarovala nejen knížete Alberta. Po období napětí v jejich vztahu se situace obrátila a začínají pomýšlet na miminko.

A aby toho nebylo málo, přiznala se Charléne k obyčejné lidské lásce: „Miluji manžela. Zažili jsme spolu již tolik radostných chvil a určitě přijdou i další.“

Vzali se v roce 2011 po dlouholeté známosti. On, světák se sklony donchuana a obdivovatel krásných žen, ona, úspěšná plavkyně s nevšední krásou a německými kořeny reprezentující Jihoafrickou republiku na olympiádě v Sydney roku 2000. K lidem se chová vstřícně a mile a bezprostředností zaujala Evropany, kteří o ní hovořili v superlativech.

Slzy z radosti i z napětí

Už dva roky čeká Monacké knížectví na nového následníka a pokračovatele rodu. Zatím marně. „Přivedla ji teď snad k rozhodnutí přivést potomka na svět britská vévodkyně Kate?“ ptá se německý deník Die Welt a hned dodává, že konečně snad najde kněžna své správné místo na monackém dvoře.

Jako malá holka jsem nebyla žádný typ na princezny, nechtěla jsem nosit šatičky, ale spíš slavit své narozeninové party ve stylu Zorro mstitele
kněžna Charléne

Charléne také nakonec po dvou letech v britském listě The Times vysvětlila, co měly znamenat její slzy při svatbě s Albertem: „Jako malá holka jsem nebyla žádný typ na princezny, nechtěla jsem nosit šatičky, ale spíš slavit své narozeninové party ve stylu Zorro mstitele. A pokud jde o mé slzy, byly to slzy z radosti a také z napětí poté, co se o nás šířily různé pověsti. Nemohla jsem je zadržet, přestože jsem si říkala, teď nemůžeš plakat, když se na tebe dívá celý svět.“

Charléne dává najevo, že se nechce poddat veřejnému tlaku. Proto říká, „že se to jednou stane“, a také ví, že se od ní očekává monacký následník. Připomněla zároveň smutnou japonskou korunní princeznu Masako, kterou dodnes trápí deprese kvůli tomu, že nedala zemi budoucího císaře.

Caroline a záletný manžel

O tom, že se Caroline chystá usmířit s manželem Ernstem Augustem (59), princem hannoverským, si štěbetají vrabci na střechách. Rozešli se před čtyřmi lety, chovali se však i poté k sobě přátelsky a o rozvodu se nikdy nahlas nemluvilo.

Ernst August se v roce 2009 zakoukal do Rumunky Simony (24). Tuto bývalou královnu krásy obchodníci s bílým masem zavlekli do Rakouska, kde se živila v nočním klubu.

S princem jezdila na safari do Afriky, odpočívala na Capri a na Mallorce. Letos si však přízeň Simony získal Clasu D. (23), potomek německé milionářské rodiny s tváří filmového herce. „Naděje, že Caroline a Ernst August k sobě znovu najdou cestu, nejsou malé. Tím, že nikdy neuvažovali o rozvodu, si k ní ponechali otevřené dveře,“ říká zasvěcený zdroj z Monaka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám