Hlavní obsah

Nejohranější fráze ze života a jejich význam

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť je každý člověk sám o sobě specifický jedinec, v určitých momentech se chová vcelku předvídatelně. Často totiž v některých konkrétních situacích říká naprosto to samé jako jiní lidé. A je jedno, ve které zemi nebo na kterém kontinentě žije. Podívejte se s námi na nejohranější věty, jež se vloudily do běžného života mnohých z nás, a jejich význam.

Foto: Profimedia.cz

V některých životních situacích říkáme často fráze, které považujeme pro daný okamžik podvědomě za správné.

Článek

Už jste někdy během svého života použili fráze typu „co se má stát, stane se“, „koukni se na to z té lepší stránky“, případně „čas všechno zahojí“? Pak vězte, že i vás dostihly některé z ohraných „klišé“, která vládnou světem i různými kulturami.

Jejich přehled přinesl server Cleo.

Čas vše zahojí

Význam: Teď zrovna se cítíte mizerně, ale nebude to tak napořád. Důraz je zde kladen na fakt, že čas ovládá naše pocity.

Jak na to jinak: Pokud nechcete používat onu ohranou větu, zkuste místo toho danému člověku vysvětlit, že tu na své problémy není sám a že jim budete čelit společně.

Pozdě plakat nad rozlitým mlékem 

Význam: Jednoduše vám tím chce někdo naznačit, abyste se dali „dohromady“ a vzchopili se. Důraz je zde kladen na to, že i zlá zkušenost má svůj význam.

Jak na to jinak: Zkuste dotyčnému vysvětlit, že se jedná jen o danou věc a daný moment. I když třeba něco udělal špatně, lze se z toho poučit a jít dál.

Máš ještě celý život před sebou

Význam: Toto „klišé“ se často používá ve chvílích nějakého většího zármutku, kdy má daný jedinec pocit, že jeho život nemá smysl (například při ztrátě někoho blízkého, případně při selhání nějakého důležitého životního okamžiku). Vysvětluje, že i ve chvíli, kdy jste naprosto na dně, existuje šance, že vám bude jednou zase lépe.

Jak na to jinak: Zkuste vysvětlit, že něco sice skončilo, ale něco dalšího zase začne. A bude to hezké, možná ne hned, ale jednou určitě.

Vím přesně, jak se cítíš

Význam: Ve skutečnosti říkáte, že nemáte ponětí, jak dotyčnému je, ale v danou chvíli jste tam pro něj. Špatně zvolenou skladbou slov ale člověka moc neutěšíte – spíše ho naštvete, protože on to tak asi chápat nebude.

Jak na to jinak: „Můžu si jen představovat, jak ti asi teď je. Ale pomůžu ti, jak to jen půjde.“

Dívej se na to z té lepší stránky

Význam: Snažte se neutápět v problémech.

Jak na to jinak: Život je jedno velké dobrodružství plné zvratů. Abychom ocenili to dobré, musí nás někdy potkat i něco horšího.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám