Hlavní obsah

Nepodceňujte zloděje ani mezi vánočními svátky

Novinky, das

Vánoční svátky si každý užívá po svém. Někdo navštěvuje příbuzné a známé, jiný zase cizí domy a byty. Zloději se nerozpakují loupit ani na Štědrý den, jak dokládají policejní zprávy. Novým trendem jsou pak vloupačky za přítomnosti obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Novým trendem jsou vloupačky za přítomnosti obyvatel.

Článek

Zkušenosti policistů dokládají, že pachatelé jednají zcela bez skrupulí a mohou vás překvapit třeba za štědrovečerním stolem.

"Tímto způsobem se v průběhu roku odehraje až 10 % krádeží,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti Next. V prosinci loňského roku se stalo v průměru 438 vloupání do rodinných domků, ke krádežím v bytech došlo v 359 případech.

Zamykejte se

„Možná vám to bude připadat triviální, ale jednoduché řešení bývá často to nejlepší. Zamykejte se, i když jste doma. Nejúčinnější ochranu vám poskytnou pouze certifikované bezpečnostní dveře, jejichž stupeň odpovídá minimálně třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídě,“ radí Ivan Pavlíček.

Zloději nezřídka využívají i toho, že lidé navštěvují mezi svátky své známé a příbuzné, nebývají doma během nočních silvestrovských oslav nebo spí. Interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní pak bývá z hlediska možného vloupání nejrizikovější.

Podle polohy bytu se až 90 % vniknutí uskutečňuje přes vstupní dveře, v nižších podlažích pak okny a balkóny. Tyto plochy je proto vhodné zajistit bezpečnostními fóliemi nebo mřížemi.

Při krádežích nemusí jít ani o cennosti

Bytaře vůbec nemusí motivovat k loupeži cennosti nebo drahá elektronika majitelů. Zloději se spokojí se i s několika stovkami, které použijí na skromnou obživu nebo k nákupu drog.

„Nemají mi co ukrást. To je nejčastější a zároveň nejdražší omyl obětí vykradení. Zloděje zajímá i vaše staré domácí vybavení, které skončí za pár stokorun v některé zastavárně. Jen v Praze jich najdete stovky. Vás ale pořízení nových věcí bude stát v dnešní době minimálně desítky tisíc korun,“ dodává Ivan Pavlíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám