Hlavní obsah

Vanilkové rohlíčky od Mistra cukráře Martina Pokorného

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Mon Chocolatier“ znamená v překladu „můj výrobce čokolády“ a tím je pro mnohé gurmány mistr cukrář Martin Pokorný. Má výraznou vášeň pro čokoládu a pak především ručně vyráběné pralinky, které se snaží vytvářet tak, aby oči neměly nikdy dost a chuťové pohárky se už dopředu těšily na gurmánský zážitek.

Foto: www.monchocolatier.cz

Vánoční cukroví

Článek

Martin Pokorný prozradil Novinkám svůj osobní recept na výtečné vanilkové rohlíčky a pak také na Pertikus.

Vanilkové rohlíčky
Suroviny: Mouka hladká 560 g, máslo 450 g, vlašské ořechy mleté 200 g, cukr moučka 130 g, vanilkový lusk a cukr moučka na obalení.
Postup: Do mísy nakrájíme na drobné kousky studené máslo z lednice, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme v tužší těsto podobné lineckému. Z hotového těsta tvoříme malé kuličky, které následně rukou rozválíme na válečky a z nich tvarujeme rohlíčky.Rohlíčky pokládáme na plech s papírem a pečeme na 180°C cca 10-12 minut (dle velikosti). Připravíme si moučkový cukr na obalení a přidáme do něj vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme drobounká semínka. Ty následně smícháme s moučkovým cukrem. Jeden lusk velmi dobře ochutí přibližně 500 g cukroví. Rohlíčky obalujeme čerstvě upečené, ještě vlažné, protože tím do sebe část cukru vsáknou a budou ještě křehčí a lahodnější.
Pertikus (rakouská receptura)
Suroviny: Mouka hladká 290 g, máslo 250 g, ořechy mleté najemno 120 g, cukr moučka 100 g, vejce 1 ks, skořice, citrónová kůra, sůl (od všeho malou špetku), cukr krystal hrubý na posypání.
Postup: Těsto na Pertikus je třené, proto si necháme máslo dobře povolit, můžeme ho i nahřát, ale pozor aby se již nerozpouštělo. Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do bílé pěny a pomalu přimícháme vejce. Pokud budete dělat větší dávku než je v receptuře, přidávejte vejce postupně, aby se máslo nesrazilo. Když máme vejce rozmíchané s máslem, přidáme mouku, ořechy, skořici, sůl a citrónovou kůru a důkladně promísíme. Mouka ani vejce nesmí být studené, měly by mít pokojovou teplotu, jinak vám těsto ztuhne a bude se špatně stříkat.Těsto naplníme do sáčku s řezanou trubičkou a stříkáme na plech s papírem tvary dle vaší fantazie např. půlměsíčky, esíčka nebo pusinky. Před pečením posypeme Pertikus hrubým krystalovým cukrem. Pečeme na 180°C asi 15 min. Plechy dáváme vždy do předehřáté trouby, jinak se nám cukroví rozteče a nebude mít pěkný tvar.Tip 1: Každý kousek můžeme před pečením ozdobit oříškem. Tip 2: Pertikus je velmi křehký a chutný i bez náplně, můžete jej však také slepovat krémem či marmeládou podle vaší chuti.

Reklama

Související články

Vánoční cukroví snadno a rychle

Vánoční cukroví má původ v oslavách zimního slunovratu spjatých s obřadním pečivem, jemuž se připisovala mocná ochranná síla. V dnešní formě se objevilo až ve...

Výběr článků

Načítám