Hlavní obsah

Na vánočním stole nesmí chybět vánočka

Novinky, das

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na Vánoce vánočku. Vánočka patří na sváteční stůl a má u nás velkou tradici. České maminky, babičky i tety ji na Vánoce pečou už minimálně po sedm století.

Foto: Profimedia.cz

Vánočka v podobě, jak ji známe dnes, symbolizuje novorozeně v peřince.

Článek

Úplně poprvé se zmínil o tomto sladkém vánočním pečivu Petr Chelčický v první polovině 15. století. Nazýval ho staročeským slovem „calta“.

Naši předkové měli pro vánočku celou řadu dalších krajových názvů – štědrovka, štědrovice, štědrovečernice, húska, ceplík, pletanka, pletenice, či štráfka.

Jako první dostával po nakrojení vánočky plátek hospodář na znamení budoucí štědré úrody obilí. Staročeskou tradicí býval i zapečený penízek, jehož nálezce měl být v nadcházejícím novém roce zdravý jako rybička.

Vánočka v podobě, jak ji známe dnes, symbolizuje novorozeně v peřince – tedy vlastně malého Ježíška.

Vánočka: tradiční symbol českých Vánoc

Vánoce

Domácí vánočka

Suroviny: Citrónová šťáva (cca 3 dkg), špetka citrónové kůry, 8 dkg cukru moučky, 3 dkg kvásku, 1 lžička kypřícího prášku, 3 dkg mandlí, 10 dkg másla, 3/16 l mléka, 1/2 kg polohrubé mouky, 5 dkg rozinek, 1/2 dkg soli, 2 vaječné žloutky a 1 ks na potření.

Postup: Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru a vařečkou mícháme, až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 8 dkg mouky, 1/16 litru vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.

Do další mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru, dobře promícháme a pak do středu mouky uděláme důlek, do něhož dáme žloutky a zakynutý kvásek. Postupně zbylým mlékem vše promícháme v těsto a nakonec k němu přidáme rozinky, nakrájené mandle, citronovou šťávu. Těsto dobře propracujeme a necháme je zkynout.

Zkynuté těsto promícháme vařečkou, aby kleslo, a necháme opět kynout. Opakujeme 2x - 3x. Zkynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Jeden díl pak na další tři stejné kusy a druhý díl pak na stejných pět kusů. Z těchto kusů vyválíme prameny stejně dlouhé.

Tři stejně dlouhé prameny spleteme, upletený cop pak přendáme na pomaštěný papír na plechu, po délce středem copu promáčkneme mělký žlábek a potřeme jej bílkem. Tři tenčí prameny opět pletením spojíme a položíme na první pletivo. Střed opět po délce trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední dva tenčí prameny stočíme a položíme na pletivo a jejich konce podsuneme pod vánočku.

Upletenou vánočku necháme asi 1/2 hodiny kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, popř. posypeme sloupnutými a na plátky nakrájenými mandlemi a vložíme do trouby. Zprvu pečeme prudčeji, dopékáme pomaleji, celkem asi 3/4 hodiny. Před dopékáním chráníme povrch vánočky mastným papírem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správný vánoční stromeček

Už druhá adventní neděle je za námi a kromě vánočních dárků je třeba nakoupit také stromek. Inspirujte se našimi radami. Uvidíte, že vybrat ten pravý a udržet...

Jak hodovat o Vánocích a přitom nepřibrat

Chcete si o Vánocích dopřávat do sytosti všech těch pochoutek a cukroví, a přitom nepřibrat? Pak máte jedinou možnost, zapomeňte na dny strávené na gauči...

Výběr článků

Načítám