Hlavní obsah

Vánoční recepty v tradiční i netradiční formě

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za součást tradiční české štědrovečerní tabule je považována rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr. Proč ale neudělat tento rok změnu a alespoň část pochoutek nenachystat v novém kabátě? Připravili jsme pro vás několik tipů.

Foto: Profimedia.cz

Štědrovečerní tabule

Článek
Rybí polévka
FOTO: www.tradicnirecepty.cz
Suroviny: 1 Bobkový list, 1 celer, 1 cibule, 1 kapr, 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, špetka muškátového květu, 4 kuličky nového koření, špetka pepře, petržel, 1 lžíce petrželky, špetka soli.
Postup: Očištěnou rybí hlavu zbavte žaber, zalijte ji litrem vody, osolte a nechte zvolna vařit spolu s cibulí a divokým kořením. Po 30 minutách odstavte a sceďte. Vývar uchovejte, z prochladlé rybí hlavy odeberte maso a dejte stranou.V hrnci na másle za stálého míchání dorůžova na mírném ohni osmahněte kořenovou zeleninu. Přidejte mouku a ještě minutu míchejte. Zalijte rybím vývarem, dobře rozmíchejte a vložte pokrájené vnitřnosti a mlíčí.Okořeňte špetkou muškátového květu a pepře a vařte ještě 15-20 minut. Na závěr polévku ozdobte petrželkou.
Vánoční rybolov
Suroviny: 800 ml vody, 400 g lososa bez kůže a kosti, 400 g brokolicových růžiček, muškátový oříšek, sůl, olivový olej (nejlépe s citronovou příchutí)
Postup: Lososa i brokolici posekejte na malé kousky, zalijte vodou (nevadí, že nebude úplně vše ponořené), osolte a vařte přikryté 10 minut.Odložte malé kousky lososa i brokolice stranou na ozdobu. Zbytek ochuťte solí, strouhaným muškátovým oříškem a tyčovým mixérem rozmixujte.Rozlijte do misek, ozdobte zbylými kousky lososa a brokolice a pokapejte olejem.
Filátko z pstruha na lehkém bramborovém salátu s majonézou z avokádového oleje
Suroviny: 4 středně velké filety ze pstruha, 1 kg brambor, 2 pol. lžíce kaparů, 100 g sušených rajčat, 1 pol. lžíce dijonské hořčice, 100 ml avokádového oleje Avocadoil, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1 větvička tymiánu, pažitka, sůl a pepř
Postup: Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, poté nakrájíme na malé kostky, přidáme kapary, sušená rajčata nakrájená na kostičky, dijonskou hořčici, 2 lžíce avokádového oleje, sůl, pepř a najemno nakrájenou pažitku. Do dvou žloutků pomocí mixéru postupně zašleháme 100 ml avokádového oleje, až nám vznikne majonéza, kterou dochutíme solí a pepřem. Majonézu promícháme s bramborovou směsí.Filety ze pstruha očistíme, popř. vykostíme, nasolíme a opečeme na teflonové pánvi s avokádovým olejem. Ke konci pečení přidáme rozdrcený česnek a tymián.
Slavnostní bramborový salát
Suroviny: 400 g brambor ve slupce (nejlépe rohlíčkových na salát), 400 g oloupané bulvy celeru, 100 ml smetany na šlehání, 50 g vlašských ořechů, 1 červená cibule, řeřicha na ozdobuZálivka: 4 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hroznového (nebo moučkového) cukru, sůl
Postup: Celer naplátkujte v salátovači a povařte 5 minut. Brambory povařte ve slupce doměkka a nechte zcela vychladnout. Oloupejte a pokrájejte na plátky.Smíchejte ingredience na zálivku a opatrně promíchejte s plátky brambor a celerem. Vše uložte nejlépe do vzduchotěsné mísy přes noc do lednice.Salát rozdělte do misek nebo dejte do jedné velké mísy. Smetanu ušlehejte do krémové (nikoli však tuhé) konzistence a přelijte jí bramborový salát. Posypte sekanou cibulí a ořechy, ozdobte řeřichou.
Olivové kuře
Suroviny: 800 g brambor, 4 ks kuřecích prsíček, 50 g vypeckovaných oliv, 40 g toustového chleba, s odkrojenými kůrkami, 4 stroužky česneku, hrst petrželky, olivový olej, sůl
Postup: Kuřecí prsa osolte a rozložte do pekáčku. Ten přikryjte alobalem a pečte v troubě na 200 °C (v horkovzdušné troubě při 220°C) asi 25 minut.Brambory pokrájejte a uvařte v osolené vodě s kmínem. Do sekací nádoby mixéru dejte na kusy natrhaný toustový chleba, česnek, olivy, petrželku a 4 lžíce olivového oleje. Vše nasekejte na střední otáčky.Směs přitlačte v dostatečně silné vrstvě na předpečené maso, pokapejte olejem a pečte dalších 10–15 minut, až směs začne zlátnout. Podávejte s vařenými bramborami.
Lívance pečené na avokádovém oleji s jablečným kompotem a skořicovou pěnou
Lívance: 25 g droždí, 50 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 700 ml mléka, 10 g citronové kůry, 2 vejce, 5 g soliJablečný kompot: 50 g cukru krupice, 200 ml vody, 1 květ badyánu, 1 tyčinka skořice šťáva z jednoho citronu, 3 jablka, cukr dle chutiSkořicová pěna: 250 ml smetany na šlehání, 100 g bílé čokolády, 5 g mleté skořice
Suroviny: Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostky. V malém kastrůlku rozehřejeme 50 g cukru na světlý karamel, přidáme vodu, jablka, badyán, skořici a citronovou šťávu a vše společně vaříme, dokud se nám tekutina trochu nesvaří a jablka nezměknou. Kompot necháme v ledničce vychladit. Smetanu vyšleháme na šlehačku, do které následně jemně vmícháme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni a mletou skořici. Dáme vychladit.Droždí promícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka. Přidáme trochu mouky a promícháme, až vznikne řídký kvásek, který necháme v teple vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozšlehané vejce, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citronu, sůl a zbylou dávku mouky. Těsto pečlivě promícháme a necháme opět vykynout. Lívance smažíme na pánvi vytřené avokádovým olejem. Podáváme se lžící vychlazeného kompotu a lžící skořicové pěny.
Sušenkový cheesecake
Suroviny: 120 g sušenek Zlaté Esíčka skořicová, 100 g másla, 500 g sýru ricotta nebo jemného tvarohu, kůra nastrouhaná z 2 velkých citronů a 3 lžíce šťávy, 50 g cukru krystal, 3 žloutky, 2 lžíce jemné krupičky
Postup: Troubu předehřejeme na 180°. Sušenky rozmixujeme v robotu a přidáme rozpuštěné máslo. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a položíme na něj směs, kterou rovnoměrně rozetřeme. Nádobu robota vyčistíme a dáme do ní tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošleháváme, až se vše dobře smísí. Hmotu vlijeme do formy a pečeme třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Po upečení necháme hodinu chladnout v troubě.
Nepečená roláda
Suroviny: 220 g sušenek Zlaté Esíčka, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 1-2 lžíce uvařené černé kávyKrém: máslo, žloutek, cukr krystal, trochu rumu
Postup: Sušenky pomeleme nebo rozdrtíme válečkem, přidáme cukr, kakao a rum s kávou. Vytvoříme těsto, které vyválíme na placku (v alobalu nebo folii). Placku potřeme krémem, svineme do rolády a dáme do chladu. Necháme odležet do druhého dne a poté krájíme řezy.

Reklama

Související témata:

Související články

Mořské ryby pro hubnutí i chvíle hodování

Správně uvařené jídlo, v němž dominuje mořská ryba, velmi často obsahuje méně tuku než nevhodně připravená drůbež. Navíc mají obyvatelé oceánů jen...

Zdravé dobrůtky z konopných semínek

Z konopných semínek se dnes vyrábí mnoho potravin – mouka, těstoviny, sýr, müsli tyčinky, jedlý olej i margarín. Je třeba zdůraznit, že neobsahují omamnou...

Výběr článků

Načítám