Hlavní obsah

V německých novinách si zkusili den bez žen, bylo to "peklo"

– Berlín

Redakce nejčtenějšího německého deníku Bild podstoupila ve čtvrtek, na Mezinárodní den žen, riskantní experiment. Šéfredaktor dal všem ženám volno a páni redaktoři si museli vystačit sami v čistě mužském kolektivu. Bylo to "peklo", shrnul bulvární list výsledek akce. Deník se navíc rozhodl, že okamžitě ruší tradici otiskování své "dívky dne" na titulní straně. Tu přitom zavedl už v roce 1984.

Foto: Bild.de

Redakce Bildu dala ženám na MDŽ volno.

Článek

"Žít bez žen? Nemyslitelné. Pracovat bez žen? To musí jít, mysleli jsme si. Pravda je, že to bylo peklo. Zpočátku. Pak se z toho stal zlý sen," shrnul deník své zkušenosti.

Začalo to přitom slibně. Na redakční snídani zcela chybělo ovoce a celozrnný chléb. Zato byl dostatek salámu, slaniny a jitrnic. Už na dopolední poradě však začala houstnout atmosféra.

"Zpočátku jsem nevěděl, jak získat kafe. Teď už vím, že je to otázka stisknutí jednoho knoflíku, jde to docela rychle," přiznal šéf zpravodajství Carsten Gensing.

Ještě horší to bylo při vlastní práci. U výběru témat, fotografií i formulací titulků prý chyběla ženská tvořivost.

Novinové milostné vyznání

Redaktoři byli rozhodnuti, že se budou zabývat výhradně mužskými tématy, jako jsou auta. Během polední porady však šéfredaktor Kai Diekmann všechny šokoval tím, že vydání má být pojato jako "milostné vyznání našim ženám" a Bild se má ukázat jako tiskovina, která ženám rozumí.

Zpočátku propukl chaos, ale horečné úsilí novinářů se ve čtvrtečním vydání projevilo. Deník například odsuzuje jako "trapný" svůj palcový titulek z první strany vydání z 13. května roku 1970, jenž hlásal, že "Ženy mají v hlavě míň než muži".

Jako další vstřícné gesto vůči ženám se mužská část redakce Bildu usnesla, že počínaje pátkem zruší otiskování "dívky dne" na první straně, což byla tradice založená v roce 1984. "Je to možná malý krok pro ženy, ale velký krok pro Bild a všechny muže v Německu: Bild vytlačil nahotinku z titulní strany!" oznámil v pátek list. Poslední z více než 5000 dívek z titulní strany se tak stala polská modelka Eva. Její následovnice už budou podněcovat představivost čtenářů uvnitř listu.

Bild  nakonec shrnul, že "práce je bez žen mnohem náročnější, zmatenější a méně kreativní". "Experiment nám předvedl, jak moc ženy potřebujeme. Bez paní (kancléřky Angely) Merkelové by Evropa dávno zbankrotovala a Bild by byl bez žen k neučtení. Jenom snídaně, ta by se bez žen obešla docela dobře," konstatovala mužská část redakce.

Anketa

Jaký je váš pracovní kolektiv?
spíš mužský
48,4 %
spíš ženský
33 %
je to tak půl na půl
18,6 %
Celkem hlasovalo 8056 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám