Hlavní obsah

Nebezpečné prsní implantáty může mít v Česku až 2000 žen

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi českými nositelkami rizikových implantátů firmy Poly Implant Prothese (PIP) se šíří vlna obav. V letech 2007 až 2010 byly v Česku hrazeny pojišťovnou, a tudíž hojně využívány.

Nebezpečné prsní implantáty může mít v Česku až 2000 žen Video: Novinky

 
Článek

V České republice se implantáty PIP voperovávaly od roku 2007 do dubna 2010.  Na Klinice plastické chirurgie v Nemocnici Na Bulovce se používaly pouze pro rekonstrukce prsu po ablaci, a to z toho důvodu, že jako jediné byly propláceny pojišťovnou.

„Na naší klinice bylo v letech 2007 - 2010 implantováno 180-200 PIP implantátů při rekonstrukci prsu, podle informací od distributora jich v celé České republice bylo v těchto letech voperováno kolem dvou tisíc,“ řekl Novinkám primář Karel Urban, který na Klinice plastické chirurgie v Nemocnici Na Bulovce působí.

Případný problém odhalí až ultrazvuk

Žena obvykle sama nezjistí, že je implantát závadný a že prasknul. Problém rozpozná až ultrazvuk.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je tak důležité, aby se ženy, které tyto implantáty mají, obrátily na svého ošetřujícího lékaře a nechaly se důkladně vyšetřit. Každých šest měsíců by pak měly docházet na kontrolní vyšetření zahrnující i ultrazvukové vyšetření zaměřené na oblast prsou a podpaží, tedy vyšetření axilárnách lymfatických uzlin.

„Doposud se neobjevily žádné obtíže, ale hodně žen se na mě obrací s obavami, co bude dál, mají strach. Nyní se prošetřuje, zda a nakolik jsou závadné právě ty konkrétní implantáty, které byly dovezeny do Česka. Oficiální stanovisko ale ještě nebylo vydáno, ženám proto doporučuji kontroly u operatéra a zároveň na ultrazvuku prsu a podpaží,“ uvedl Urban.

Ve čtvrtek bude o kauze implantátů PIP jednat ministerstvo zdravotnictví se zástupci SÚKL, bude se rozhodovat o dalším konkrétním postupu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám