Hlavní obsah

Čokoláda bývala cennější než zlato, za kakao bylo možné koupit cokoli

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

I když nám to dnes přijde k neuvěření, čokoláda se ne vždy pouze jedla. V pralesích sloužila mnohým kmenům až do 19. století jako platidlo a Mayové a Aztékové ji zase mísili s krví a obětovali bohům.

Pro milovníky čokolády - podívejte se na výrobu belgických pralinekVideo: Novinky

 
Článek

Do Evropy se čokoláda poprvé dostává v roce 1528, kdy ji sem ze svých objevných plaveb dováží Hernando Cortés. Ameriku a tamní Indiány, kteří kouzlo čokolády už dávno znali, sice jako první objevil Kryštof Kolumbus v 15. století, tomu ale čokoláda nijak zvlášť neučarovala, a tak si Evropané museli na tento pamlsek ještě dalších dvacet let počkat.

První získali výsadu pochutnávat si na kakaových nápojích Španělé, ti si monopol na čokoládu udrželi dobrých sto let, jejímu rozšíření ale nedokázali zabránit.

Foto: František Petrák, Právo

Čokoláda patří mezi osvědčené zdroje, které pozitivně ovlivní náladu.

Lidé u nás neznali čokoládu až do 18. století

Do Česka se poprvé tato pochoutka dostává v 18. století v zavazadlech Marie Antoinetty, která ji k nám dovezla z francouzského dvora. Její matce, tehdejší české královně Marii Terezii, sice čokoláda nijak zvlášť nezachutnala, ale i přesto se kakao stalo každodenní součástí dvorního jídelníčku.

Dnes pochází největší část produkce čokolády z Pobřeží slonoviny. Právě tady se produkuje celých 35 % celosvětové produkce kakaových bobů. Mezi další významné vývozce patří Ghana, Brazílie, Ekvádor nebo Nigérie. Co se známých belgických pralinek týče, ty se vyrábějí právě z kakaových zrníček pocházejících z Pobřeží slonoviny.

Čokoládová figurka z roku 1932

Do tajů historie čokolády můžete proniknout v muzeu čokolády Choco story v Celetné ulici v Praze 1. Kromě oprašování dějepisu tu můžete na vlastní oči sledovat výrobu pralinek a prohlédnout si nejstarší čokoládovou figurku v Česku, která pochází z roku 1932. Je to malá postavička žokeje, která je stále nesnězená a zabalená v původním obalu.

Foto: Novinky

Nejstarší česká čokoládová figurka z roku 1932.

Pokochat se tu můžete i unikátní sbírkou čokoládových obalů. Muzeu ji propůjčil Stanislav Krámský, který se díky ní zapsal i do Guinessovy knihy rekordů. Jeho kolekce je se 125 000 obaly ze 135 zemí světa největší sbírkou svého druhu na světě. Najdete v ní například starou krabici od Fidorek nebo původní obaly od čokolády Milka, které už v dřívější době byly fialové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám