Užitečnost konzervovaných ryb u nás lidé objevili dávno, podle loňského průzkumu si je několikrát do měsíce koupí téměř polovina obyvatel ČR.

Mnohdy lepší než čerstvé

Se slovem konzervované si ale zákazníci často spojují umělé látky, jimiž se prodlužuje trvanlivost výrobku. Dnes už však trh nabízí i rybí produkty bez jakýchkoliv konzervantů. Tedy jen s přísadou oleje, omáček či zeleniny. A je-li maso v konzervě šetrně zpracované, může plně nahradit nutriční hodnotu ryb čerstvých.

„Často bývá dokonce lepší sáhnout po dobré konzervované rybě než koupit čerstvou z farmového chovu, kde jsou mnohdy krmeny dost nekvalitně. Navíc jim chybí pohyb, takže jejich maso bývá tučnější,“ doplňuje specialista na výživu Petr Havlíček.

Na prvním místě tuňák

Mezi rybími konzervami vede u nás tuňák, aspoň jednou měsíčně ho má na talíři 64 procent Čechů. Pokud jde o dietní hodnoty, jeho maso se vyznačuje nízkým obsahem tuku. Ve spojení s olejem je to už dietně slabší, ale při použití olivového nevede konzumace ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Tuňák ve vlastní šťávě neobsahuje z toho skoro nic, protože se tuk oddělí už na moři a prodává zvlášť. Jenže do plechu pak mnohdy jde už jen masová drť.

Jak správně vybírat

Zásluhou vysokého obsahu bílkovin je konzervovaný tuňák zdravou alternativou masa. Za nejchutnější se považují výrobky z druhu se žlutými ploutvemi. Dobrou kvalitu signalizují:

  • Světle růžová barva masa bez tmavých skvrn a žilek.
  • Hustý, průzračný olej bez příměsi vody.
  • Celistvá, jemná konzistence bez úlomků a drti.
  • Vůně jen s lehkým rybím aroma. Vyrazíli z konzervy silný pach rybiny, není obsah vhodný ke konzumaci.

Maso tuňáka neobsahuje pojivové tkáně, takže se snadno stráví. Na rozdíl od hovězího, které na to potřebuje čtyři hodiny, je u tuňáka tato doba o polovinu kratší. Hodí se proto i do jídelníčku dětí a seniorů.

Špagety s tuňákem a smaženými cuketami (4 porce)

Ingredience: 2 balení tuňáka Rio Mare Per Pasta s česnekem, olejem a chilli papričkami, 300 g špaget, 3 cukety, olej na smažení, čerstvá petrželka, sůl

Postup

1.Špagety uvaříme v osolené vodě a slijeme. Omyté cukety zbavíme konců, pokrájíme na nudličky (velké jako zápalky) a dobře osušíme. Petrželku posekáme.

2.Cuketu krátce osmahneme na oleji a důkladně osušíme na savém kuchyňském papíru.

3.Do špaget vmícháme směs Per Pasta, posypeme je orestovanými cuketami a ozdobíme petrželkou.

Tip: Místo cukety je možné použít také patizon či lilek.

Rychlý koláč s tuňákem (4 porce)

Ingredience: 2 konzervy tuňáka Rio Mare v olivovém oleji (po 160 g), 300 g cherry rajčat, 40 g rukoly, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhaného sýra (nejlépe parmezán), 1 šálek (200 ml) sladké smetany, 4 vejce, olivový olej, strouhanka, sůl

Postup

1. Omytá rajčata rozpůlíme, rukolu jemně nasekáme (pár lístků necháme na ozdobu), tuňáka slijeme.

2. Čtyři zapékací misky vymazané olejem a vysypané strouhankou stejnoměrně naplníme rajčaty i tuňákem.

3. Smícháme vejce, smetanu, sýr, mouku i rukolu, lehce osolíme a směsí pokryjeme náplň v miskách. Pak vše 20 minut zapečeme v předehřáté troubě (200 °C). Koláče se podávají rovnou z trouby.

Tip: Část rukoly lze nahradit i čekankou. Její chuť umocní strouhané píniové oříšky.

Masové kuličky z tuňáka (4 porce)

Ingredience: 2 konzervy tuňáka Rio Mare v olivovém oleji (po 160 g), 150 g sýra ricotta, 2 lžíce strouhaného sýra (nejlépe parmezán), petrželka, 1 vejce, strouhanka, olivový olej, 2 kapie (žlutá a červená), pár černých oliv, stroužek česneku, sůl, pepř

 Postup

1. Do horké trouby (240 °C) vložíme na 30 minut celé papriky. Při pečení je otáčíme, aby na povrchu zhnědly. Pak z nich vyjmeme semeníky, lusky oloupeme, nakrájíme na proužky a lehce ochutíme sekanou petrželkou, plátky česneku i několika kapkami oleje. Směs osolíme a přidáme vypeckované olivy.

2. Tuňáka slijeme, důkladně promícháme s ricottou, parmezánem, vejcem i zbylou petrželkou, zahustíme troškou strouhanky, osolíme a opepříme.

3. Z hmoty vytvoříme mírně zploštělé kuličky, které obalíme ve strouhance a po obou stranách osmažíme na oleji. Podáváme s opečenou paprikou.

Tip: Pokud nemáte doma ricottu, velmi dobře poslouží i lučina.

 Kroupový salát s tuňákem (4 porce)

Ingredience: 200 g velkých krup, konzerva tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě (160 g), 1 červená paprika, 1 lilek, 2 cukety, 50 g extra panenského olivového oleje, čerstvý rozmarýn, sůl, pepř

 Postup

1. Kroupy povaříme 20 minut v osolené vodě, slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.

2. Cukety i lilek nakrájíme na silnější plátky, papriku na proužky a vše orestujeme na horké pánvi. Tuňáka slijeme.

3. Opečenou zeleninu nakrájíme na kostky, promícháme s posekaným rozmarýnem, olejem, solí a pepřem. Na závěr přidáme uvařené kroupy a kousky tuňáka.

Tip: Salát lze ochutit i dalšími čerstvými bylinkami, například bazalkou nebo tymiánem.

 Tuňák s chřestem (4 porce)

Ingredience: 1 konzerva Rio Mare ve vlastní šťávě (160 g), 600 g chřestu, 300 g brambor (nejlépe nových), 2,5 lžíce extra panenského olivového oleje, stroužek česneku, 2 lžičky hořčice, sůl

 Postup

1. Brambory oloupeme (nové jen důkladně omyjeme), dáme do pekáče spolu s plátky česneku a lžící oleje. Pak je osolíme a pečeme 25 minut v troubě při 200 °C.

2. Očištěný chřest zbavíme konců a povaříme 20 minut v osolené vodě. Měkké stonky vyjmeme (2 lžíce vývaru necháme) a rozdělíme na poloviny. Poté smícháme hořčici, zbytek oleje a chřestového vývaru.

3. Brambory rozpůlíme, položíme na talíře s chřestem, přidáme kousky tuňáka a na závěr vše pokapeme hořčičnou omáčkou.

Tip: Není-li právě sezóna chřestu, je možné si vypomoci i sterilizovaným.

Zdroj fotek: Archiv