V minulosti ovlivnili filipínskou kuchyni Španělé, kteří si v zemi udrželi nadvládu téměř 400 let. Na tradičním stole ale možná poznáte prvky čínské, malajské a indonéské kuchyně.

KALDERETA (skopový nebo hovězí guláš)

Ingredience: ¼ hrnku olivového oleje nebo kukuřičný olej, 1 kg skopového masa (hrudníku nebo kýty) nebo kozího masa či hovězí kližky, 4 střední nakrájené cibule, 1 nasekaný česnek, ½ kg nakrájených rajčat, bobkový list, ½ hrnku rajčatové pasty, 1 polévková lžíce pálivé mleté papriky, ½ hrnku jemné játrové paštiky, ½ hrnku strouhaného Eidamu, ½ hrnku brandy nebo rumu, 1 hrnek předsmažených kostek brambor a mrkve, ½ šálku oliv, 1 hrnek nakrájených červených a zelených paprik, 1 hrnek opečených papriček na proužky.

 Postup

Česnek, cibuli, maso osolíme, opepříme a přidáme chilli. Minutku orestujeme. Přidáme rajčata, rajčatový protlak a bobkový list. Osmahneme tak, aby se odpařila všechna voda. Přidáme játrovou paštiku, sýr, rum nebo brandy, olivy, papriky a teplou vodu. Vaříme tak, aby bylo maso měkké. Přidejte brambory, mrkev a papriku, vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec ozdobte guláš pečenou paprikou a nasekanou petrželkou.

 
 PRITONG Lumpia (smažené jasní závitky)

Ingredience: Lumpia obaly - 100 středních rýžových plátků (prodávají se ve větších supermarketech), ¼ hrnku oleje, ½ hrnku rybí omáčky, ½ kg mletého vepřového nebo kuřecího prsa nakrájeného na nudličky, 1 palice nakrájeného česneku, 4 nakrájené cibule, ¼ kg celeru nakrájeného na jemné nudličky, ½ kg mrkve, ½ kg zelí nakrájeného na jemné nudličky, ½ kg nakrájených brambory na nudličky, ½ kg klíčků mungo a fazolí, 100 g nasekaného koriandru, sůl a pepř.

Pokud jste vegetariáni, můžete vynechat maso.

Octová omáčka: kokosový ocet, krystalická sůl, prolisovaný česnek, pepř, nakrájené papriky, cukr.

Postup

Orestujte na pánvi česnek, cibuli, vepřové maso s rybí omáčkou a zeleninou. Osmažte vše do zlatova a přidejte koriandr. Na rozložený navlhčený rýžový obal naneste lžící usmaženou směs a zabalte. Štěrbiny lze utěsnit rozšlehaným bílkem nebo rozpuštěným kukuřičným škrobem ve vodě. Nakonec závitky lehce osmahněte v oleji.

PAKSIW NA ISDA SA GATA

Ingredience: 1 kg rybích filet nebo nakrájené kousky ryb (typu pangasius), 100 g zázvoru nakrájeného na nudličky, 100 g na hrubo nakrájené citrónové trávy, 1 celý česnek nakrájený na plátky, 2 červené cibule nakrájené na nudličky, 4 dlouhé červené středně pálivé chilli papričky, 1 hrnek kokosového octa, 1 polévková lžíce cukru, sůl a pepř, 1 polévková lžíce celého pepře, 1 hrnek vody, ¼ hrnku oleje, 2 hrnky kokosového krému

 Postup

Vaříme všechny výše uvedené položky. Když je ryba uvařená, přidáme nakonec kokosový krém a podusíme. Pokrm je hotový, když omáčka zhoustne. Ozdobte červenými chilli papričkami a koriandrem. Můžete podávat.