Hlavní obsah

Uvařte si doma filipínský guláš nebo jarní závitky

Novinky, Lucie Poštolková

Filipínská kuchyně si zakládá na čerstvých ingrediencích, především ovoci, zelenině a mořských plodech. Přesto mezi speciality místních patří také guláš Kaldareta a asijské jarní závitky.

Článek

V minulosti ovlivnili filipínskou kuchyni Španělé, kteří si v zemi udrželi nadvládu téměř 400 let. Na tradičním stole ale možná poznáte prvky čínské, malajské a indonéské kuchyně.

KALDERETA (skopový nebo hovězí guláš)
Ingredience: ¼ hrnku olivového oleje nebo kukuřičný olej, 1 kg skopového masa (hrudníku nebo kýty) nebo kozího masa či hovězí kližky, 4 střední nakrájené cibule, 1 nasekaný česnek, ½ kg nakrájených rajčat, bobkový list, ½ hrnku rajčatové pasty, 1 polévková lžíce pálivé mleté papriky, ½ hrnku jemné játrové paštiky, ½ hrnku strouhaného Eidamu, ½ hrnku brandy nebo rumu, 1 hrnek předsmažených kostek brambor a mrkve, ½ šálku oliv, 1 hrnek nakrájených červených a zelených paprik, 1 hrnek opečených papriček na proužky.
Postup
Česnek, cibuli, maso osolíme, opepříme a přidáme chilli. Minutku orestujeme. Přidáme rajčata, rajčatový protlak a bobkový list. Osmahneme tak, aby se odpařila všechna voda. Přidáme játrovou paštiku, sýr, rum nebo brandy, olivy, papriky a teplou vodu. Vaříme tak, aby bylo maso měkké. Přidejte brambory, mrkev a papriku, vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec ozdobte guláš pečenou paprikou a nasekanou petrželkou.
PRITONG Lumpia (smažené jasní závitky)
Ingredience: Lumpia obaly - 100 středních rýžových plátků (prodávají se ve větších supermarketech), ¼ hrnku oleje, ½ hrnku rybí omáčky, ½ kg mletého vepřového nebo kuřecího prsa nakrájeného na nudličky, 1 palice nakrájeného česneku, 4 nakrájené cibule, ¼ kg celeru nakrájeného na jemné nudličky, ½ kg mrkve, ½ kg zelí nakrájeného na jemné nudličky, ½ kg nakrájených brambory na nudličky, ½ kg klíčků mungo a fazolí, 100 g nasekaného koriandru, sůl a pepř. Pokud jste vegetariáni, můžete vynechat maso. Octová omáčka: kokosový ocet, krystalická sůl, prolisovaný česnek, pepř, nakrájené papriky, cukr.
Postup
Orestujte na pánvi česnek, cibuli, vepřové maso s rybí omáčkou a zeleninou. Osmažte vše do zlatova a přidejte koriandr. Na rozložený navlhčený rýžový obal naneste lžící usmaženou směs a zabalte. Štěrbiny lze utěsnit rozšlehaným bílkem nebo rozpuštěným kukuřičným škrobem ve vodě. Nakonec závitky lehce osmahněte v oleji.
PAKSIW NA ISDA SA GATA
Ingredience: 1 kg rybích filet nebo nakrájené kousky ryb (typu pangasius), 100 g zázvoru nakrájeného na nudličky, 100 g na hrubo nakrájené citrónové trávy, 1 celý česnek nakrájený na plátky, 2 červené cibule nakrájené na nudličky, 4 dlouhé červené středně pálivé chilli papričky, 1 hrnek kokosového octa, 1 polévková lžíce cukru, sůl a pepř, 1 polévková lžíce celého pepře, 1 hrnek vody, ¼ hrnku oleje, 2 hrnky kokosového krému
Postup
Vaříme všechny výše uvedené položky. Když je ryba uvařená, přidáme nakonec kokosový krém a podusíme. Pokrm je hotový, když omáčka zhoustne. Ozdobte červenými chilli papričkami a koriandrem. Můžete podávat.

O filipínském jídle s šéfkuchařkou festivalu Marilou Rodriguez Scheichovou

Marila Rodriguez Scheichová se narodila na Filipínách, ale v současnosti žije v Německu, nedaleko Hamburku. Praha je jedno z jejích nejoblíbenějších měst, kam se ráda vrací. Letos se jedná o její pátou návštěvu, při které dohlíží na menu Filipínského kulinářského festivalu. Na něj můžete zavítat do pražského hotelu Hilton až do 28. října.

Jaká je filipínská kuchyně?

Mezi základní prvky filipínské kuchyně patří čerstvé suroviny a obsahuje také španělské vlivy. Pod nadvládou Španělů jsme byli totiž 400 let. Zároveň se u nás také objevuje vliv Číny a kombinace malajské a indonéské kuchyně. Filipínské jídlo není až tak populární jako čínské.

A když byste měla vybrat jedno typické jídlo, které by to bylo?

Nejslavnější je adobo, je to španělsko-čínské jídlo, marinované maso ve směsi sójové omáčky a dalších surovin. Nechybí na žádné oslavě. Pečené vepřové ale máte u vás také.

Žila jste v USA, Francii, Irsku, Itálii, Brazílii a Švýcarsku. Která kuchyně vás nejvíce ovlivnila?

Ze všech mých cest mě nejvíce zaujala středomořská kuchyně. Pracuji v cateringové firmě a zaměřuji se právě na středomořskou kuchyni s asijskými směsmi.

Proč právě středomořská kuchyně?

Protože je velmi bohatá, potrpí si na čerstvé suroviny v kuchyni, je rychlá, a miluju česnek. Číšníci byli dnes úplně v šoku: "Tolik česneku?" divili se.

Na festivalu je široká nabídka jídel, od čerstvých ryb až po pečené prase a čínské nudle. Opravdu máte na Filipínách takto bohatý jídelníček?

Ano, každé etnikum si udržuje svou typickou stravu. Máme přes osm miliónů lidí a mnoho ostrovů. Mezi nejčastější pokrmy patří korýši, ryby a obecně mořské plody. Také se jí hodně rýže a zelenina s ovocem, protože tu všechno roste. Cokoliv zasadíte, to vyroste. A tak máme k dispozici širokou paletu ovoce. Vždy když vzpomínám na rodnou zemi, vybaví se mi čerstvé ovoce.

Ale nenašla jsem na festivalu žádné brambory.

Ale ano, v jehněčím ragů jsou. Myslím, že máme velmi dobré brambory.

Kdybyste měla vybrat tři tradiční jídla, jaká by to byla?

Určitě adobo, nebo kokosové mléko. Tady můžete ochutnat rybu v kokosovém mléce a také tradiční nudle.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Z filipínských mám nejraději rýžové nudle. Máme mnoho druhů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Kaviár už není jen pokrmem králů

Kaviár se odedávna pojil s luxusem a rozmařilostí. Dodnes se řadě lidí vybaví křišťálová miska v ledové tříšti plná ojíněných černých či zlatooranžových...

Pečená štika - dravec, který má jemnou chuť

Pokračujeme v seriálu nabízejícím chutné a výjimečné recepty z ryb, které mohou, ale samozřejmě nemusí nahradit klasického kapra na slavnostní štědrovečerní...

Výběr článků

Načítám