Hlavní obsah

V den superúplňku porodů nepřibylo, děti se rodily spíš před ním

S úplňkem, zvláště takovým, který rozsvítil oblohu ze soboty na neděli, je spojována po desetiletí řada magických vlivů. Mezi ty nejrozšířenější určitě patří, že jeho jasný svit je urychlovačem porodů. Ale i když v sobotu se náš souputník Zemi přiblížil nejvíce za posledních 18 let na vzdálenost 356 377 kilometrů, žádnou velkou vlnu novorozeňat ten den porodnice nehlásí. Naopak ale shodně dodávají, že nabito na porodních sálech bylo den dva před superúplňkem.

Foto: Matt Stamey, ČTK

Měsíc v úplňku byl v sobotu Zemi nejblíže za posledních několik let

Článek

Podle sdělení brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny víc než v samotný úplňkový den, kdy se narodilo 17 dětí, měli rušno v pátek, kdy přišlo na svět 23 dětí, a ve čtvrtek, kdy se narodilo 20 dětí. Po úplňku tato vlna opadla a v neděli se tam narodilo jen osm dětí.

Stejnou zkušenost Právu potvrdili ve strakonické nemocnici. „Pozorovali jsme, že dva tři dny předtím jsme měli více porodů. Měsíc skutečně může mít vliv na chování a psychiku vnímavějších jedinců, ale v našem případě to v den úplňku neplatilo,“ řekl Právu primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Strakonice Alfréd Dörr.

Naopak v sobotu panoval ve strakonické nemocnici při úplňku klid. Narodilo se zde jen jedno dítě.

Třináct miminek za den

Také v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně se den před úplňkem narodilo mnohem více dětí než obvykle. „V sobotu jsme měli pouhé čtyři porody, ale v pátek tady bylo plno. To jsme měli boom. Rodilo nám tu třináct maminek,“ uvedla mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Zvýšený nápor rodiček zaznamenali před a během úplňkové noci i v porodnici ve Slezské nemocnici v Opavě.

„Ze soboty na neděli jsme tady měli tři porody těsně po sobě. To je svým způsobem nadprůměrné číslo, protože běžně se zde narodí jedno, maximálně dvě děti za noc,“ řekl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda. „Podle primáře ale není žádná prokázaná souvislost mezi úplňkem a narozením dětí. Sice se o tom spekuluje a můžeme tomu možná s úsměvem věřit, ale vědecky nic takového doloženo není,“ dodal Svoboda.

Jeho slova potvrzují i zástupci dalších nemocnic, kde žádný nápor nezaznamenali. „Noc na neděli byla u nás úplně klidná. První dítě se narodilo až v neděli dopoledne,“ řekl mluvčí novojičínské nemocnice Miroslav Fajkus.

V hlavním městě by podle zaplněných nemocnic mohl být úplněk každý den. „K nám chodí stále tolik pacientek, že máme plné kapacity nepřetržitě,“ řekla Právu mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková.

Trvalou zaplněnost pražských porodnic potvrdila i Fakultní Thomayerova nemocnice. „Pořád máme úplně plno. Ale lékaři nezaregistrovali, že by na to měl vliv nějaký meteorologický jev nebo například roční období,“ sdělila mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám