Hlavní obsah

Muži se dožívají nižšího věku hlavně kvůli alkoholu a cigaretám

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíčem k rozdílu v průměrné délce života mužů a žen je kouření a částečně také alkohol. Upozornil na to odborný časopis Tobacco Control. Cigarety mohou za dřívější smrt mužů z 60 procent, dalším „mužským“ zabijákem je alkohol, uvedli autoři studie podepřené demografickými údaji Světové zdravotnické organizace. Nemoci spojené s kouřením totiž způsobují 40- až 60procentní rozdíl v úmrtnosti obou pohlaví.

Článek

Studie zahrnula 30 evropských zemí. Nejvyrovnanější poměr úmrtí zjistila na Islandu, kde jich ze sto tisíc připadá 50 094 na muže a 49 906 na ženy. Největší rozdíl je pak na Ukrajině, kde každý rok zemře na sto tisíc obyvatel o 942 více mužů než žen. Méně „kuřáckých“ úmrtí vykazuje Dánsko, Portugalsko a Francie, nad průměrem je např. Malta.

Úmrtí spojená s alkoholem jsou rovněž běžnější mezi muži – v celoevropském průměru v důsledku pití umírá o 15 procent více mužů než ve srovnatelném vzorku žen, na východě kontinentu je to až o 30 procent.

Čísla studie vyvracejí dosud uváděnou hlavní příčinu větší „odolnosti“ žen, která měla být biologického charakteru. „Liší-li se rozdíly v úmrtnosti podle pohlaví podle jednotlivých zemí, musí příčina být jinde – ne v biologických rozdílech pohlaví, ale v sociální oblasti,“ shrnul Gerry McCartney, britský účastník výzkumu. „To je dobrá zpráva,“ uzavřel s tím, že vyrovnání délky života mužů na úroveň žen tak leží v cestě z podstatné části jen návyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám