Hlavní obsah

Novoroční předsevzetí si dáváme, abychom je porušili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koncem starého a nástupem nového roku má mnoho z nás ve zvyku bilancovat již prožité a dávat si novoroční předsevzetí. Ta bývají různá. Nejčastěji chceme shodit nadbytečné kilogramy, zbavit se svých zlozvyků, třeba kouření, nebo začít šetřit. Většina těchto bohulibých závazků ovšem vezme za své už počátkem ledna.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří skoncování s kouřením a hubnutí.

Článek

Když si slavnostně přísaháme, že své novoroční předsevzetí splníme, vede nás vždy přesvědčení, že letos to tak již zcela určitě bude. Průměrně se však podaří dodržet předsevzetí jen asi dvaceti procentům lidí. Podle zkušeností psychologů bere za své velké množství předsevzetí už kolem Tří králů.

Předsevzetí plánují dvě třetiny lidí

Letos novoroční předsevzetí plánovaly téměř dvě třetiny lidí. Podle britských sociologů si na Nový rok 2011 stanovilo nějaké předsevzetí 64 procent lidí, více než polovina z nich chce zhubnout a téměř polovina začne chodit cvičit. Bohužel, ve většině případů po dvou měsících už nadšení z pohybu naprostou většinu zase opustí.

Třetím nejpopulárnějším předsevzetím Evropanů je zvýšení příjmů a zlepšení finanční situace, zatímco 35 procent chce jíst zdravěji a šestnáct procent chce najít novou práci. Stejný počet lidí touží po novém koníčku a každý šestý chce více času trávit s rodinou a přáteli. Přestat kouřit chce čtrnáct procent lidí a méně pít alkohol chce pak jedenáct procent.

Z těch, kteří si předsevzetí stanovují opakovaně, se 54 procent přiznává, že ke konci ledna většinou jejich úsilí polevuje a předsevzetí zůstává nenaplněno.

„Není překvapením, že tak jako každý rok, se předsevzetí týkají hlavně zdraví, kondice a peněz,“ tvrdí autor průzkumu John Miles.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmanské vychytávky pro oslavu konce roku

Na Silvestra se obvykle scházíme s přáteli, abychom oslavili konec roku, což nás přímo láká zkusit si pár triků z barmanského umění. Pro začátek postačí, když...

Oblečte se pro rozvernou silvestrovskou noc

Silvestrovská noc bude dlouhá. Jedno, zda ji strávíte ve dvou nebo na bujaré party. Záleží jen na vás, jaký druh zábavy preferujete. Vyberte si nevšední...

Výběr článků

Načítám