Hlavní obsah

Stovky dětí ze zkumavky se sešly v pražské zoo

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než osm set maminek a tatínků a přes sedm set dětí, mezi nimiž nebyla výjimkou dvojčata ani trojčata, se v neděli již po třinácté sešlo v pražské zoologické zahradě. Všechny děti se narodily ze zkumavky.

Foto: Petr Horník, Právo

Rodiče se svými dětmi, které přišly na svět díky umělému oplodnění, se sešli v pražské zoo.

Článek

Neplodnost postihuje v současné době více než patnáct procent párů, dalších až 25 procent trápí takzvaná sekundární neplodnost, kdy dvojice nemůže počít druhé nebo další dítě. Za patnáct let pomohli lékaři z kliniky Iscare na svět více než 6 500 dětem, ročně poskytnou léčebné postupy 2 500 ženám.

„Neplodnost se stává populační chorobou a my se snažíme pomáhat lidem k úplné a šťastné rodině,“ řekl Právu ředitel kliniky František Lambert.

Většina dětí „ze zkumavek“, odborně z mimotělního oplodnění IVF (In Vitro Fertilizace), vznikla ze svých biologických rodičů. Děti ze zkumavky jsou zcela rovnocenné dětem, které přijdou na svět normálním způsobem.

„Jejich vývoj, chytrost nebo fyzická aktivita jsou stejné,“ uvedl primář centra Milan Mrázek.

„Přibližně jen jedno procento narozených dětí je od dárců spermatu, kteří musí splňovat přísná zdravotní, genetická a další kritéria,“ odpověděl Mrázek na dotaz, jak se postupuje, pokud otec či matka nemohou ani po opakované léčbě a mimotělním oplodnění přivést na svět potomka.

Umělé oplodnění je možné provést u sezdaných i nesezdaných párů.

Reklama

Výběr článků

Načítám