Hlavní obsah

Muži psychicky snášejí krizi hůř než ženy

Londýn

Opět se prokázalo, že fyzicky silnější pohlaví – muži – jsou psychicky mnohem slabší a zranitelnější než ženy. Podle prvních průzkumů totiž snášejí duševně důsledky ekonomické krize hůř. Nejenže více trpí depresemi a úzkostmi, ale ještě navíc méně často vyhledávají pomoc odborníků z řad lékařů a psychologů. Selhání jako živitel rodiny v období krize považují za slabost své mužnosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle odborníků trpí ženy a muži psychickými potížemi zhruba ve stejné míře, ale ženy dříve a častěji vyhledají odbornou pomoc, takže důsledky jejich depresí a úzkostí jsou mnohem menší. A pokud muži pomoc nehledají, může jejich stav vyústit ve velmi vážnou chorobu až sebevražedné úmysly. Dokazují to i statistiky, podle nichž jsou oběťmi sebevražd ze 75 procent právě muži.

Společnost MIND sledující duševní stav britské populace teď rozjela kampaň zaměřenou zvláště na muže, kteří prý potřebují dodat kuráž, aby v době krize požádali odborníky o pomoc.

Někteří muži upadají do depresí a apatie, ale nezřídka obracejí vně svůj hněv a jsou agresivní až násilní, užívají drogy a propadají třikrát častěji než ženy alkoholismu.

„Být živitelem rodiny je něco, co je pro většinu mužských duší stěžejním, takže když muž ztratí práci, ztrácí velkou část své identity a dává tak svou psychiku všanc nebezpečí. Problém je, že příliš mnoho mužů chybně vnímá to, že se přiznají k psychickým potížím, jako slabost, a to je pak může stát i život,“ uvedl ke studii Paul Farmer, šéf společnosti MIND.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám