Hlavní obsah

Muže rozpalují ženy v červeném

WASHINGTON

Když muž kouká na červenou barvu, představuje si sex. Podle amerických psychologů může mít barva šatů významný vliv na to, jak moc muži jejich nositelku vnímají jako atraktivní. Ženské tělo zahalené v červeném hávu totiž v jejich mozku evokuje vášeň.

Článek

Psychologové z newyorské University of Rochester podnikli pět experimentů, z jejichž závěrů vyplývá, že ženy v červených šatech vzbuzují v mužích vášeň a ti v nich vnímají opačné pohlaví jako atraktivnější.

Smysly jitří červená nejen na oblečení

Červená barva má vliv na vnímání mužů obecně. Nemusí být totiž jen na šatech. V jednom pokusu newyorští psychologové ukazovali mužům průměrně atraktivní ženy, jejichž podobizny byly vytištěny na červeném pozadí. Pak ty samé obličeje předložili dobrovolníkům také na bílém, šedém či zeleném pozadí. V dalším pokusu pak ukazovali pánům stejné ženy v různých šatech – červené či modré barvy.

Muži jako nejatraktivnější hodnotili ženy na červeném pozadí. Byly pro ně přitažlivější fyzicky i sexuálně. A když měli srovnat, kterou ženu by raději vyzvali na rande, jestli tu v červených či modrých šatech, volili variantu v rudém oděvu. Ale byli ochotnější za takto oblečenou ženu utrácet své peníze.

Rudě namalované rty značí vzrušení

Podle newyorských psychologů by fenomén mohly vysvětlit evoluce a dědičné dispozice po našich předcích. Samice primátů totiž ukazují samcům červené části svého těla, když jsou v říji, a snaží se je lákat ke kopulaci. Odborníci už v minulosti prokázali, že muže také vzrušuje červená rtěnka u žen, neboť prokrvené a rudé rty odpovídají tomu, že je dotyčná žena sexuálně vzrušená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám