Hlavní obsah

Modely argentinské návrhářky obsahují solární panely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Argentinská módní návrhářka Julieta Gayosová reaguje na technický rozvoj a navrhuje modely obsahující solární panel. Kreace nemají působit futuristicky, jsou příjemné. Jejich účelem je majiteli nabít telefon či zapojit laptop.

Článek

Jste unaveni z vybitých baterií a hledání zásuvky pro dobití mobilního telefonu či iPodu? Agentura Reuters píše o argentinské módní návrhářce, která má možná odpověď: nadčasovou bundu s vestavěným solárním panelem.

Modely Juliety Gayosové jdou s dobou

Kolekce "inteligentního oblečení" Juliety Gayosové reaguje na všudypřítomnou techniku v moderním světě a na rozhořčení, které dokážou způsobit vybité baterie.

"Technologie je dnes více a více mobilní. Má svobodu bezdrátového připojení, ale když dojdou baterie, musíte se připojit do sítě. Takže tohle je způsob, jak mít mobilní energii, samozřejmě čistou," řekla šestatřicetiletá Gayosová.

Bunda se solárním panelem

A jak vypadá inovativní bunda se solárním panelem? Od slunečního kolektoru vede kabel k baterii, která je umístěna ve vnitřní kapse. Kdykoli svítí slunce, je v kapse možné nabíjet současně až osm elektronických zařízení.

To ale není všechno, s čím Gayosová přišla. Její návrhářská společnost Indarra.dtx nabízí oblečení včetně kalhot či bund vybavených bezdrátovým dálkovým ovládáním, které umožňuje majitelům těchto oděvů přeskakovat písničky či přidat hlasitost na svých hudebních přehrávačích MP3. Ty mezitím mohou být bezpečně uloženy na dně batohu.

Futuristické modely nejsou v kurzu

Může to znít nezvykle, ale oblečení argentinské designérky se vůbec nepodobá futuristickým modelům z módních přehlídek. Spadá záměrně do klasického stylu jako užitkový oděv, který je navržen tak, aby nezestárl.

"Zaměřujeme se na produkty, jež nejsou sezónní, takže mohou být využívány během zimy i léta," řekla Gayosová. "Je to klasický styl. Kalhoty nejsou příliš úzké ani plandavé, ale jsou ušité tak, že je chcete nosit roky."

Gayosová spustila projekt na konci roku 2006 a svou první kolekci šatů představila na začátku tohoto roku. Nyní pracuje na druhé modelové řadě a doufá, že příští rok začne své produkty vyvážet do zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám