Hlavní obsah

Penélope Cruzová sní o velké rodině

Právo, Jana Rovenská

Hollywoodem opěvovaná Španělka je na vrcholu blaha. Může za to romantická komedie Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona, která dala Penélope Cruzovou (34) dohromady s jejím oscarovým rodákem Javierem Bardemem (38). Šťastná herečka se chystá na natáčení muzikálu a stále častěji hovoří o založení rodiny.

Foto: archiv, Právo

Penélope Cruzová

Článek

Zamilovali se do sebe právě loni, při natáčení v Barceloně. Když se spolu nedávno vrátili z dovolené v Karibiku, Penélope se nechala slyšet, že nikdy nebyla šťastnější. Když se jí novináři ptali, zdali ji Bardem už požádal o ruku a jestli se bude vdávat, odpověděla šalamounsky: „Pokud chcete vědět víc, zeptejte se jeho.“

Avšak očividně stejně zamilovaný Bardem rovněž gentlemansky mlčí. Jisté ale je, že si společně vyhlížejí dům v Londýně, kde bude Penélope na podzim natáčet svůj první muzikál a kam se spolu chtějí na čas odstěhovat.

I dvě její předešlé lásky vznikly při natáčení. S Tomem Cruisem se seznámila při Vanilkovém nebi (2001) a s Matthewem McConaugheym při natáčení Sahary (2005).

Šarmem i krásou oslňuje režiséry

Penélope ale neokouzluje jen své kolegy. Nadšení jsou z ní i návrháři a režiséři. Přirovnávají ji k čokoládovému koktejlu se šlehačkou, kterému se těžko odolá.

„Škoda že ji neznal Picasso, jistě by ji s láskou portrétoval,“ prohlásil před sedmi lety módní návrhář Ralph Lauren, který na její tváři postavil první reklamní kampaň.

Cameron Crowe, jenž režíroval Vanilkové nebe, říká: „Má schopnost zapálit oheň v jakémkoliv objektu, který se hýbe. Když se na ni díváte, nevíte, kdy přestat ani kdy vypnout kameru.“

Po natočení komedie Vicky Cristina Barcelona se k opěvujícím přidal i režisér Woody Allen. „Má všechno. Je krásná a sexy. A hlavně je nesmírně talentovanou herečkou, pro niž neexistuje role, kterou by nezvládla,“ tvrdí.

Role studentky Consuely v Umírajícím zvířeti

"Consuelu nemůžete nikam zaškatulkovat. Ukrývá v sobě tolik různých žen, ale pořád zůstává sama sebou - upřímná, nespoutaná a nepředvídatelná. Byla to složitá role a navíc jsem v ní musela vypadat o hodně mladší,“ dodává s úsměvem.

Ani zde se nebránila scénám, v nichž hraje v Evině rouše. „Jako herečka se snažím dát do role vše, co vyžaduje. Pakliže je tam nutná nahota, respektuji to."

Od dětství vedena k umění

Byla taková odmalička. Vyrůstala na periferii Madridu s mladšími sourozenci - bratrem Eduardem a sestrou Mónikou v rodině mechanika Eduarda a kadeřnice Enacarny.

Ve čtyřech letech ji matka zapsala do baletní školy. Už v šesti dostala nabídku do národní konzervatoře, prestižní umělecké školy, a dalších devět let studovala balet, moderní tanec a jazz.

V patnácti ji při soutěži talentů, kde byla nejlepší ze 300 adeptek herectví, objevila její budoucí manažerka Katrina Bayonasová. „Bylo v ní něco tak přitažlivého, až mi to vzalo dech. Už tehdy jsem věděla, že tato dívka bude jednou patřit mezi největší hvězdy,“ vzpomíná. Nemýlila se.

Poprvé zazářila ve filmu Šunka, šunka

Zlomová role přišla v sedmnácti, ve španělském hitu James, James - Šunka, šunka (1992), kde si poprvé zahrála s Bardemem. „Byla tam jedna milostná scéna za druhou, ale tehdy jsme byli oba strašně mladí a nezkušení, že jsme na něco víc než na roli ani nepomysleli. Dodnes je to ale můj nejoblíbenější film,“ odtuší.

Favoritkou režiséra Pedra Almodóvara

Stejný rok Penélope uchvátila v komedii Belle Epoque. Právě tam se stala favoritkou španělského režiséra Pedra Almodóvara. V roce 1999 se vyznamenala jako těhotná jeptiška v jeho dramatické komedii Vše o mé matce a o sedm let později získala jako energická Raimunda ve Volveru první nominaci na Oscara.

Americký debut měla v roce 1998 ve snímku The Hi-Lo Country. Celý svůj honorář Penélope věnovala dětské svatyni Matky Terezy v Kalkatě, kde jako dobrovolnice nějakou dobu pracovala.

Na svůj první anglický film nikdy nezapomene. „Naučila jsem se tehdy celý anglický text foneticky, jinak jsem nikomu nic nerozumněla, bylo to strašně frustrující. Úmorné byly i další roky do chvíle, než jsem začala v angličtině myslet. Dnes už se alespoň nikdo nepozastavuje nad mým přízvukem,“ říká Penélope, která mluví i plynně francouzsky.

Italsky se zase naučila kvůli dramatu Nehýbej se (2004), protože o roli opuštěné znásilněné ženy velice stála. Dostala za ni italského Oscara za nejlepší herečku. Dodnes natočila Penélope další tři desítky filmů, ve kterých ukázala všestranný talent.

:.Penélope Cruzová s Javierem Bardemem a Scarlett Johansonovoufoto: Právo/archiv

V poslední době Penélope často mluví o rodině. „Miluji děti. Chci jich nejméně dvacet adoptovat, o tom jsem snila už jako malá holka. Určitě jednou budu mít svoje, ale momentálně jsem šťastná jako herečka. Jsem už ale daleko zkušenější a vím, že nesmím zapomínat na svůj vlastní život. A právě se mi to úspěšně daří,“ svěřuje se radostně.

Momentálně se nejvíc těší do Londýna. „Od října zde budu skoro půl roku zkoušet a natáčet muzikál Roba Marshalla Nine. Natáčení s Nicol Kidmanovou, Danielem Day-Lewisem, Judi Denchovou, Sophií Lorenovou a Marion Cotillardovou jsem si přece nemohla nechat ujít, a Javier souhlasil. Ví, jak moc se na to těším.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám