Hlavní obsah

Proti ztrátě paměti či poškození mozku pomáhají ryby

LONDÝN

Dostatek lososa nebo tuňáka v potravě snižuje riziko mrtvice a poškození mozku s následnou ztrátou paměti. Nesmí být ale smažený. Zjistili to finští vědci.

Foto: František Petrák, Právo

Tagliatelle s kousky tuňáka a obřími kapary - i tak se dá chránit proti poškození mozku.

Článek

Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří jedí dostatek pečených či grilovaných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jsou méně náchylní k poškození mozku, které vede ke ztrátě paměti, demenci a má souvislost se vznikem mozkové mrtvice.

"Předešlé studie ukázaly, že ryby a rybí tuk pomáhají v prevenci mrtvice. Náš výzkum je ale dosud jediný, který studoval vliv rybí stravy na vznik tzv. "tichých" mozkových poškození u jinak zdravých seniorů," říká vedoucí výzkumu Jyrki Virtanen.

Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek

Omega-3 mastné kyseliny najdeme v lososech, makrelách, herincích, sardinkách, ale třeba i ve vlašských ořechách. Donedávna byl znám jejich protizánětlivý účinek a pozitivní vliv na srdce. Finský tým zkoumal 3 660 osob po pětašedesátce, kteří prodělali CT mozku kvůli "tichému" mozkovému poškození či mrtvici, ale jinak byli v dobrém zdravotním stavu.

Zjistilo se, že muži a ženy, kteří jedli alespoň třikrát týdně potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, měli o více než čtvrtinu nižší pravděpodobnost vzniku "tichých" poškození mozku.

Jedna porce týdně snížila toto riziko o 13 procent oproti lidem, kteří tuto stravu nekonzumovali vůbec. Odborníci ale upozorňují, že smažené ryby z dosud neznámých příčin tyto účinky nemají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám