Kdybychom zůstali u receptu, který se používal ještě před sto lety, asi bychom si dnes tak často pudink nedopřávali. Jeho příprava byla totiž pro hospodyni takříkajíc za trest. Stála nejen spoustu drahých surovin, ale i hodiny času.

Podle známé Santnerky z r. 1929 bylo například nutné všechny ingredience třít nejmíň třicet minut a pak je aspoň hodinu vařit v páře. Na takový pudink padlo i dvanáct vajec, dva litry tučné smetany, mandlí a ořechů nepočítaně, o másle, piškotech a cukru ani nemluvě.

Jakou úlevu asi upachtěným kuchařinkám přinesl malý sáček, jehož obsah stačí krátce povařit a moučník jde na stůl. A za to vše může dobře namíchaná i ochucená směs cukru, soli, aromat, pšeničného a kukuřičného škrobu, kde se využívá zvláštní vlastnost škrobových zrn zmazovatět za vyšších teplot v mléku či vodě.

Vanilka, čokoláda i marcipán

Třebaže na trhu existuje mnoho příchutí, podle zkušeností jednoho z českých výrobců tohoto sortimentu společnosti Semix Pluso zůstávají nejoblíbenější pudinky vanilkové i čokoládové, těsně sledované kakaovými a jahodovými. Zájem ale roste také o netradiční varianty, jako jsou citrón, nugát a marcipán.

„Zvláštní řadu pak tvoří naše krupicopudinky okořeněné skořicí s jablkem nebo mandlí s vanilkou, které se dají jíst teplé i studené. Člověk by se neměl nechat zmást trochu podivným názvem, neboť se pod ním ukrývá výrobek spojující dobré vlastnosti pudinku a krupicové kaše,“ upřesňuje Pavlína Benešová ze zmíněné společnosti, která u nás nabízí největší škálu příchutí pudinkových prášků.

Na závěr malou inspiraci pro horké dny. Svěží změnou se může stát pudinková pěna s tvarohem. Vychladlý pudink připravený z tučnějšího mléka se ušlehá s měkkým tvarohem a spojí s kousky čerstvého ovoce.

Piškotové řezy s pudinkem

240 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 6 vajec, 100 ml oleje, půl prášku do pečiva, 20 g másla, 20 g hrubé mouky, 1 zakysaná smetana, kakao Pudink: 0,5 l mléka, 1 pudinkový prášek, 60 g moučkového cukru.

Z vajec oddělíme žloutky, které ušleháme s cukrem a vařící vodou. Postupně zašleháváme olej a vmícháme mouku s pečivovým práškem. Na závěr ještě opatrně přidáme pevný sníh z bílků a těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem.

Piškotové řezy s pudinkem.: Piškotové řezy s pudinkem. Foto: Frentišek Petrák

Uvaříme pudink, necháme jej za občasného promíchání vychladnout a pak stříkacím sáčkem na těstě tvoříme mřížky. Piškot upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí povrch potřeme zakysanou smetanou, posypeme kakaem a nakrájíme.

Masový pudink (2 porce)

200 g telecího masa (může být i vepřové), voda, sůl, pepř, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 1 žloutek, zelená petrželka, 1 bílek, máslo a strouhanka na pudinkovou formu.

Do vařící vody se solí a pepřem vložíme omyté maso a udusíme doměkka. Pak ho pomeleme na masovém strojku. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem i šťávou z masa a důkladně provaříme.

Masový pudink.: Masový pudink. Foto: František Petrák

Do vychladlého bešamelu vmícháme pomleté maso, žloutek, posekanou zelenou petrželku a na závěr také tuhý sníh z bílku. Formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme masovou směsí. Zakryjeme alobalem a vaříme ve vodní lázni asi 35–45 minut.

Zeleninový pudink se šunkou (2 porce)

300 g míchané zeleniny (mrkev, celer, fazolky, květák), 2 vejce, 30 g másla, 20 g cibule, 20 g hladké mouky, 40 g strouhaného sýra, 60 g šunky, 1/8 l mléka, sůl, pepř, strouhanka na formu.

Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na části másla a přidáme očištěné kostičky zeleniny. Lehce osmahneme, podlijeme malým množstvím horké vody, osolíme, opepříme a dusíme do změknutí. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme, osolíme a provaříme.

Zeleninový pudink se šunkou.: Zeleninový pudink se šunkou. Foto: František Petrák

Do hustší zchladlé omáčky pak vmícháme vejce i šunku pokrájenou na kostičky. Hmotou naplníme vymaštěnou a vysypanou formu, uzavřeme ji alobalem a pudink zvolna uvaříme ve vodní lázni.

Dvoubarevný pudink s ovocem a šlehačkou (2 porce)

0,5 l mléka, 40 g cukru, 20 g vanilkového pudinku, 20 g čokoládového pudinku, 100 g čerstvých jahod, šlehačka.

Z poloviční dávky surovin uvaříme nejprve vanilkový, ze zbytku pak čokoládový pudink. Poháry vypláchneme studenou vodou, nalijeme do nich nejprve čokoládovou a pak vanilkovou variantu. Po vychladnutí každý ozdobíme čerstvými jahodami a tuhou šlehačkou.

Dvoubarevný pudink s ovocem a šlehačkou.: Dvoubarevný pudink s ovocem a šlehačkou. Foto: František Petrák

Dobroty s pudinkem připravily podle receptů Mgr. Heleny Markové studentky Vyšší odborné školy zdravotnické a střední zdravotnické školy v Praze 4 na Vyšehradě.