Hlavní obsah

Muži nad 40 let mají problémy s plodností, potvrdili vědci

Páry, které se snaží mít dítě, mohou mít větší problém, pokud je muž starší než 40 let. Uvedli to v neděli francouzští vědci na konferenci v Barceloně věnované reprodukci a embryologii. Lékaři vědí, že věk ženy hraje klíčovou roli, ale studie francouzských vědců poprvé prokázala, že věk otce je důležitější, než se doposud předpokládalo.

Foto: Profimedia.cz

Počet spermií a jejich kvalita, které klesají se stárnutím, mají vliv na početí.

Článek

"Naše údaje poprvé přinášejí důkaz, že otec má při umělém oplodnění velký vliv na pravděpodobnost početí i na míru potratů," uvedla vedoucí týmu, Stéphanie Belloková z pařížského střediska Centre Eylau pro umělé početí.

I jiní vědci podle ní již tvrdili, že počet spermií a jejich kvalita, které klesají se stárnutím, mají vliv na početí. Ale zatím nebyl žádný klinický důkaz toho, že stáří muže má na plodnost takový vliv, uvedli francouzští vědci.

Zkoumali vzorky při více než 21.000 umělých oplodnění. Zaměřovali se na kvalitu spermií a potom sledovali míru početí i případné potraty. Podle očekávání byla u starších žen menší pravděpodobnost početí a větší pravděpodobnost potratu, než u mladších.

Početí ovlivňuje i počet potratů

"Ale ukázalo se také, že pravděpodobnost početí ovlivňuje i věk otce. A ještě větším překvapením bylo, že souvisí i s počtem potratů," dodala Belloková, podle níž se výsledky studie dají vztáhnout i na muže vůbec.

Podle studie klesla pravděpodobnost početí z 12,3 procenta u mužů do 30 let na 9,3 procenta u mužů nad 45 let. A pokud jde o potraty, u mužů do 30 let bylo toto riziko deset až 15 procent, zatímco u mužů na 40 let asi 35 procent.

"Nějakou dobu jsme věděli, že vliv otce je důležitý, ale nečekali jsme, že zjistíme takové důsledky na pravděpodobnost potratu," uvedli francouzští vědci.

Zatím nevědí přesně, proč tomu tak je, ale možným vysvětlením by mohla být vazba mezi věkem a klesající kvalitou DNA ve spermiích. Podle vědců mělo hodně vzorků starších mužů defekty DNA, které mohou způsobit potrat.

"Dosud se gynekologové zaměřovali jen na věk matky a doporučovali ženám, aby otěhotněly do věku 35 nebo 38 let, protože potom je to obtížné," uvedla Belloková. "Ale nyní si gynekologové musejí všímat i věku otce a páry o tom informovat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám