Hlavní obsah

Strniště je více sexy než hladké tváře

LONDÝN

Brad Pitt, Ashton Kutcher či Colin Farrell dobře vědí, proč své skráně často nechávají pokosené na výšku. Strniště je totiž pro ženy velmi přitažlivé a vzrušuje většinu z nich, pro hladce oholené líce má naopak slabost jen menšina z nich. Ale plnovous a bradky nejsou také příliš oblíbené, takže strniště nesmí přerůst, což se snadno stane rychle. Muži se strništěm snadněji ženy přemluví k sexu, manželství i plození dětí.

Foto: Profimedia.cz

Oholený, neoholený - pro většinu žen je nejvíce sexy právě něco mezi tím.

Článek

Podle britských odborníků nabízejí muži se strništěm ženám to nejlepší z celého světa – nepříliš silnou mužnost, ale přitom vyzrálost a také potenciál, že naroste plná bradka. „Vousy a bradky mají silný sociosexuální signál a jsou zřejmým biologickým znakem sexuální zralosti,“ uvedl doktor Nick Neave z Northumbria University.

Šestasedmdesáti ženám britští psychologové ukázali patnáct různých snímků mužských tváří. Na některých z nich byly tváře hladké, na jiných se strništěm, delšími vousky až po plnovous. Dobrovolnice pak měly za úkol hodnotit maskulinitu, agresivitu, dominanci, věk, sociální zralost a atraktivitu. Každého muže měly také ocenit podle toho, zda by s ním podnikly krátkodobý sexuální či vážný vztah.

Vousy jsou i předzvěstí romantiky

Muži se strništěm byli hodnoceni jako silní, zralí, agresivní, dominantní a mužní. Ale také jako nejromantičtější partneři jak pro krátkodobý vztah, tak pro dlouhodobý. Jako nejmužnější pak hodnotily ženy tváře s bradkou, které byly rovněž nejagresivnější a společensky nezralejší, ale zároveň byly pro ženy nejméně atraktivní a získaly nejméně preferencí pro krátkodobý vztah.

Naopak muži s hladkými tvářemi byli vnímáni jako nejméně mužní, dominantní, agresivní a sociálně zralí. Nejhorší hodnocení si získali také z perspektivy navazování dlouhodobých vztahů a manželství.

Naopak muži s hladkými tvářemi byli vnímáni jako nejméně mužní, dominantní, agresivní a sociálně zralí. Nejhorší hodnocení si získali také z perspektivy navazování dlouhodobých vztahů a manželství.

„Vousy mohou být ženami sexuálně vyselektovány kvůli asociacím s mužskou úspěšností, přestože je to vizáž hrozivá. Hladce oholené tváře naproti tomu napovídají, že je muž klidný a zřejmě má znak sexuální nezralosti. Narůstající míra porostu tváří souvisela se zvýšeným vnímáním agresivity, takže vousaté tváře jsou vnímány jako nejagresivnější, zatímco hladce oholené tváře byly nejméně agresivní.

To znamená, že ženy nevybírají tváře zobrazující vysokou či nízkou míru mužnosti, ale dávají přednost mužům, kteří jsou prostě zralí – po pubertě – ale ne příliš mužní. Stejné znaky byly prokázány u preferencí pro dlouhodobý vztah,“ uvedl Nick Neave.

Reklama

Související články

Létem namáhané vlasy si žádají péči

Nejen kůži dávají zabrat letní radovánky na pláži. Žhavé slunce, slaná voda, písek, vítr a prach jsou nástrahou pro jemné kadeře i mohutné hřívy. Bez péče...

Jaké vlasy, takový kartáč

Najít pravý hřeben a zejména kartáč rozhodně není jen tak, přestože se nezdá, že by na tom mohlo být něco složitého. Teprve když vyhovující nástroj vezme...

Nejhezčí bradky a kníry mají Němci

Stovky mužů z různých koutů světa se přihlásily do soutěže o nejhezčí porost na skráních a pod nosem. Světový šampionát bradek a knírů, jenž se konal...

Výběr článků

Načítám