Hlavní obsah

Hudba pomáhá snížit vysoký krevní tlak

NEW YORK

Každodenní půlhodinový poslech hudby prý může pomoci výrazně snížit krevní tlak. Shodli se na tom američtí vědci, kteří se tento týden sešli na konferenci v New Orleansu.

Foto: Profimedia.cz

Připoslechu hudby se člověk lépe uklidní, tím pádem mu klesne tlak.

Článek

Ve studii vědci uvádějí, že lidé s vysokým krevním tlakem, kteří jeden měsíc poslouchali denně 30 minut klasickou, keltskou nebo indickou hudbu, zaznamenali výrazné snížení krevního tlaku.

"Poslouchat hudbu je uklidňující a často se uvádělo, že pacienti při ní lépe ovládli svoji bolest nebo rozhořčení a snížil se jim krevní tlak," řekl Pietro A.Modesti z univerzity ve Florencii. "Ale naše výsledky poprvé jasně ukazují, že denní poslech hudby ovlivňuje kolísavý krevní tlak."

Do studie bylo zapojeno 48 lidí ve věku 45 až 70 let, kteří měli zvýšený krevní tlak a brali na něj léky. Z nich 28 poslouchalo 30 minut denně rytmicky homogenní klasickou, keltskou nebo indickou hudbu a přitom prováděli dýchací cvičení. Zbývajících 20 účastníků, kteří tvořili kontrolní skupinu, ve svém životním stylu nic neměnilo.

Hudba se stane doplňkem léčby

Záznamy výšky krevního tlaku o týden a o čtyři týdny později ukázaly, že systolický, tedy horní tlak, se výrazně snížil u lidí, kteří pravidelně poslouchali hudbu. Naopak u kontrolní skupiny byly zaznamenány jen malé, nevýrazné změny tlaku.

"Jsme nadšeni pozitivním dopadem jak pro pacienty, tak i lékaře, kteří nyní mohou s důvěrou využívat poslech hudby jako bezpečnou, efektivní, nefarmakologickou formu léčby nebo její doplněk," řekl Modesti.

"Bohužel, navzdory tomu, že se prevenci věnuje velká pozornost, předpokládá se, že do roku 2025 bude na světě trpět vysokým krevním tlakem 56 miliard lidí," řekl Modesti.

"Ve světle těchto zdrcujících statistik je ale uklidňující vědět, že něco tak jednoduchého, snadného a příjemného, jako je denní poslech hudby kombinovaný s pomalým břišním dýcháním, může pomoci lidem snížit přirozeným způsobem krevní tlak," dodal.

Reklama

Související články

Čtvrtině Čechů hrozí infarkt nebo mrtvice

Více než čtvrtině dospělých Čechů hrozí, že dostanou srdeční infarkt nebo je postihne mozková mrtvice. Vysoký krevní tlak neboli hypertenzi, který je hlavní...

Výběr článků

Načítám