Hlavní obsah

Při odvykání kouření hrají u žen roli hormony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Američtí vědci přišli k důležitému závěru, pokud se ženy snaží přestat kouřit, může úspěch jejich snažení záviset na tom, v jaké fázi měsíčního cyklu se nacházejí. Podle serveru BBC News se vědci domnívají, že hormonální rozdíly v různých menstruačních fázích mohou ovlivňovat závažnost symptomů, které ženy pociťují při vysazení nikotinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ženy, které se snaží skoncovat s kouřením před ovulací, s větší pravděpodobností znovu sáhnou po cigaretě než ty, které se o to pokoušejí v jiné době. Jak tvrdí badatelé v časopisu Addiction, může za to různá hladina ženského sexuálního hormonu. Podle dobročinného spolku Quit by se však příslušnice něžného pohlaví měly snažit přestat kouřit bez ohledu na načasování.

Spojitost mezi jednotlivými fázemi menstruačního cyklu a náladou už byla důkladně zdokumentována a existují dokonce některé důkazy nasvědčující tomu, že kuřačky mají za některých okolností sklon kouřit více. Závislost na nikotinu je však natolik silná, že vědci vytrvale hledají cesty ke zvýšení šance na odstranění tohoto zlozvyku.

Vědci zkoumali vzorek dvou stovek žen, po nichž chtěli, aby přestaly kouřit buď ve folikulárním stadiu jejich cyklu - období v počátku ovulace, kdy vaječník produkuje vajíčko, nebo v luteální fázi, zhruba dvoutýdenním období dovršujícím cyklus. Zmíněná stadia se liší hormony, které tělo produkuje.

Po 30 dnech zaznamenalo 86 procent žen, které se začaly snažit zbavit kuřáckého zlozvyku během folikulárního stadia, recidivu a sáhly alespoň po jedné cigaretě. Z těch, které se začaly snažit v luteální fázi, se k cigaretě vrátilo jen 66 procent.

Ačkoliv přesný důvod této skutečnosti není dosud jasný, vědci z Minnesotské univerzity se domnívají, že hormonální rozdíly související s různými menstruačními fázemi mohou ovlivňovat závažnost symptomů, které ženy pociťují při vysazení nikotinu. Hormony mohou podle vědců dokonce hrát roli v tom, jakou rychlostí se nikotin vytrácí z krevního oběhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám