Hlavní obsah

Čtvrtina českých žen neumí vařit

Právo, Jiří Vavroň

Čtvrtina českých žen toho v kuchyni příliš nepředvede a dokáže uvařit jen několik jednoduchých jídel. Naproti tomu 17 procent českých mužů se v kuchyni umí otáčet a s pánvemi a hrnci předvádí nevídané výkony. Ve zhruba pětině českých domácností se ve vaření střídají oba partneři. Vyplývá to ze sociologických průzkumů.

Článek

„Jídlo a vaření přitom ale neznamená jen schopnost zasytit žaludek,“ uvedla psycholožka Branislava Marvánová-Vargová. Je to podle ní významný faktor ovlivňující partnerské a rodinné vztahy i zdraví celé rodiny. „Při vaření si mohou partneři nacvičit kooperaci, která pak bude fungovat i v jiných oblastech soužití,“ dodala.

Ve skupině žen, u kterých zrovna kuchyň nepředstavuje nejoblíbenější místo v bytě, najdeme hlavně mladé svobodné ženy či ženy žijící osaměle a pak překvapivě i starší ženy. Neschopnost či neochota 55 procent mužů cokoli uvařit se prolíná celým věkovým spektrem, polovina mužů v kuchyni ráda přebývá, jen když ochutnává.

Dobré kuchařky jsou u mužů žádané

Umění vařit patří mezi hodnoty, které 90 procent českých mužů vytrvale uvádí při popisu ideální ženy a manželky. A naopak pokud muž dokáže uvařit své nastávající chutné jídlo, je to podle psychologů významný prostředek, jak ženu přesvědčit, že narazila na toho pravého.

Vaření podle manželských poradců současně tvoří zdroj manželských konfliktů, kdy manželka je srovnávána s maminkou partnera a jejími výkony v kuchyni. Žena, která neumí vařit, je u mužů nejčastěji spojována s představou emancipované, sebevědomé a suverénní ženy.

„Představa, že feministky neumějí vařit, je směšná, představuje přežívající hloupý stereotyp. Naopak skutečná feministka má funkční rodinu a vařit umí. Jediný rozdíl je v tom, že to dělá ráda a dobrovolně, nikoli proto, že se to od ní automaticky očekává a je to její jediná volba, jak se uplatnit ve společnosti,“ řekla Právu stínová ministryně pro rodinu, poslankyně za ČSSD Anna Čurdová.

Podle průzkumu CVVM hlavním inspiračním zdrojem pro radikální zlepšení umění přípravy jídel je navázání partnerského svazku. Ty ženy, ale i muži, kteří žijí s partnerem, dokážou uvařit podstatně více jídel než lidé žijící bez partnera.

Obézní v populaci

Vaření, skladba a styl přípravy stravy hrají významnou roli i v péči o zdraví. „Jídelníček i příprava jídel ovlivňují četnost výskytu řady chorob včetně těch nejzávažnějších,“ vysvětlil gastroenterolog doc. MUDr. Ladislav Horák.

V Česku přibývá dětí a mladých lidí, kteří mají problémy s váhou. Normální hmotnost má zhruba 69 procent školáků, nadváhou či obezitou trpí téměř 16 procent a podváhou asi 15 procent.

Profesionální kuchařky doma nevaří

Ženy a muži, kteří vařit umějí, se to ve většině případů naučili ze dvou zdrojů. Od maminky se naučilo vařit 92 procent žen, na dalším místě jsou kuchařské knihy, prarodiče a kupodivu i otcové. Od nich se naučilo vařit asi 10 procent mužů. Inspiraci v kuchařských knihách hledá především střední generace.

Žádnou kuchařskou knihu podle průzkumu CVVM nemají pouze tři procenta z těch, kteří vařit umějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám