Hlavní obsah

Tradiční velikonoční pochoutky: Beránek, nádivka, mazanec i jidáše

Právo, Jiří Štír

K Velikonocům patří i mnoho tradičních pokrmů. Výběr jídla, které se během jarních svátků objevovalo dříve na stole, závisel nejen na poměrech rodiny, ale lišil se i podle jednotlivých oblastí.

Foto: František Petrák, Právo

K nejznámějším sladkostem patří mazanec, velikonoční věnec, do jehož středu se často dávala obarvená vajíčka, beránek nebo drobné jidášky.

Článek

K nejznámějším sladkostem patří mazanec nebo velikonoční věnec, do jehož středu se často dávala obarvená vajíčka, beránek nebo drobné jidášky. Oblíbenou, nepříliš pracnou pochoutkou je ale i velikonoční nádivka s jarními bylinkami a uzeným masem.

Nejlépe voní čerstvě upečený mazanec.

foto: Právo/František Petrák

Mazanec

40 dkg polohrubé mouky, 8 dkg cukru, 10 dkg rozpuštěného másla, kvásek (1/8 l mléka, 3 dkg droždí, trochu cukru), 5 dkg mandlí, 8 dkg rozinek, 1 dl mléka, 3 žloutky, citrónová kůra, špetka soli

Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Smísíme mouku, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a citrónovou kůru. Přidáme kvásek a zpracujeme v těsto, do kterého zamícháme nasekané oloupané mandle a rozinky. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Z vykynutého těsta uhněteme kulatý bochánek, který necháme na plechu vykynout. Nařízneme ve tvaru kříže (asi 2 cm hluboko), potřeme žloutkem a ve vyhřáté troubě upečeme.

Jidášky

50 dkg polohrubé mouky, 12 dkg másla, 9 dkg cukru, 3 dkg droždí, 3 kostky cukru, 1–2 žloutky, 1/4 l mléka, citrónová kůra, sůl

Příprava kynutého těsta je obdobná jako u mazance. Z vykynutého těsta vyválíme váleček, který zatočíme tak, aby vzniklo kolečko. Kolečka lze i vykrajovat sklenkou. Z těsta můžeme vytvořit i jiné tvary.

Na plechu je necháme ještě 20–30 minut kynout, poté dorůžova upečeme v předem vyhřáté troubě. Vychladlé jidášky rozkrojíme a potíráme medovým máslem.

Tradiční Velikonoční pochoutka - jidášky.

foto: Právo/František Petrák

Piškotový beránek

17,5 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 3 vejce, 1/2 sklenky oleje, 1/2 sklenky horké vody, 1/2 prášku do pečiva

Žloutky s cukrem a olejem mutřeme do pěny, po částech přidáváme horkou vodu a mouku s kypřicím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do těsta lehce vmícháme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Velikonoční nádivka

Přibližný rozpis: 10 housek, 10 vajec, mléko, 50 dkg uzeného masa, sůl, kopřivy nebo petrželka, pažitka

Housky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka, přidáme pokrájené maso a žloutky, oprané a nadrobno pokrájené bylinky, osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme. Pečeme ve větším pekáči asi 3/4 hodiny, podáváme teplé i studené.

Reklama

Výběr článků

Načítám