Hlavní obsah

Velikonoce v rytmu biopotravin

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skladba velikonočního jídelníčku symbolizovala touhu po čerstvých potravinách. Svátky jara jsou proto vhodné pro přípravu tradičních specialit z biosurovin. Na velikonočním stole by určitě nemělo chybět jehněčí nebo kůzlečí maso, vajíčka nebo mazanec. Biošunka sice nebude tak růžová, ale o to zdravější.

Foto: František Petrák, Právo

Článek

"A když už se pracuje s biopotravinami, je dobré použít k vytvoření jídla opravdu všechny suroviny v biokvalitě včetně drobných ingrediencí. Konečný výsledek je potom nejen v žádoucí bio variantě, ale neskutečně lahodný,“ doporučuje Miroslav Kubec, Executive Chef Hotelu InterContinental Praha.

Není to zvlášť těžké, dnes už existuje na našem trhu dost široký sortiment biopotravin. Od biošunky do velikonoční hlavičky, která sice nebude tak růžová jako konvenční, protože neobsahuje dusitan sodný, přes biomed na jidáše (produkt ze šumavských úlů Jana Pintíře loni získal ocenění jako biopotravina roku) až po biovejce, která tak nádherně chutně prožlutí velikonoční pečivo.

Pro zdraví i přírodu

Na biopotravinách si člověk pochutná a prospěje svému zdraví i přírodě. Podle některých lékařských studií obsahuje například biozelenina mnohem více minerálů i antioxidantů. U biopotravin se také výrobci musí obejít bez aditiv, konzervantů, barviv a ochucovadel. Libuje si i přírodní prostředí.

Ekozemědělci nesmějí používat umělá hnojiva, prostředky k chemickému ošetření plodin, chovatelé zase musí zapomenout na růstové hormony. A jako bonus mají jejich zvířata volné výběhy, dostatečný prostor pro ustájení a kvalitní krmivo, samozřejmě bez masokostní moučky a léčiv.

Co vědět při bionákupu
Značka Bio - Biopotraviny z ekologického zemědělství jsou na obalu označeny půlkruhem se zelenými a bílými pruhy. Dole je ohraničuje nápis Produkt ekologického zemědělství a kód kontrolní organizace.
Kontrolní organizace - U nás fungují tři a na jejich webových stránkách se lze přesvědčit, zda je ověřovaná firma skutečně držitelem biocertifikátu. Jeho platnost musí výrobce každý rok obnovit.
Zjistit původ - Nabízí-li prodejna bioprodukty, musí mít od výrobce certifikát, jenž zaručuje biokvalitu. Na požádání jej musí zákazníkovi předložit.
Raději domácí - Domácí bioprodukce nemusí snášet strasti dopravy, zachová si tedy nenarušené všechny znaky biokvality.
Rozhodující je chuť - U biopotravin není vzhled směrodatný. Konvenčně pěstované ovoce bývá většinou krásnější, biohruška je ale mnohem lahodnější.

Biopotraviny lezou poněkud do peněz

U bioproduktů asi nejvíc vadí zákazníkům jejich vyšší ceny. Má to ale logiku. Vysoký podíl ruční práce, absence umělých hnojiv, postřiků a konzervačních látek znamenají nižší výnosy i větší riziko ztrát.

Naši spotřebitelé proto utratí za biopotraviny ročně jen kolem stokoruny, zatímco v EU osm set korun. Kromě populace s vysokými příjmy je u nás nejčastěji kupují matky pro své malé děti. Dalším důvodem může být i to, že na našem trhu je dost biopotravin z dovozu, čeští výrobci celý sortiment nepokryjí – hlavně u drůbeže.

Zkusíte-li letos připravit Velikonoce v rytmu bio s jejich svěžími chuťovými detaily a přidáteli k tomu i jejich zdravotní pozitiva, nejspíš se začnou tyto potraviny objevovat častěji i na vašem stole. Kdo jednou ochutnal, těžko už zapomene.

Miroslav Kubec, InterContinental Praha

Jakou biopotravinu žádají nejčastěji zahraniční hosté vašeho hotelu?

U nás se používají biopotraviny hlavně k přípravě snídaní. Je pro ně zvlášť vyčleněný kout, kde zájemci najdou v biokvalitě jogurty, mléko, ovoce, ovocné šťávy, sýry, sušené ovoce, oříšky i uzeniny a vejce.

Využíváte v hotelu také tuzemské biopotraviny?

Používáme jen biopotraviny z domácí produkce od drobných dodavatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Biopotraviny plní naše stoly pomalu ale jistě

Bio potraviny začínají být obchodně zajímavé konečně i u nás. V roce 2006 Češi za ně utratili více než tři čtvrtě miliardy korun, do konce roku 2010 se očekává...

Výběr článků

Načítám