Hlavní obsah

Více jak sedm tisíc nemocí je v současnosti neléčitelných

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest až osm tisíc vzácných nemocí, z nichž 75% postihuje děti, je v současnosti neléčitelných. V zemích EU se to týká až 250 000 nemocných. Na tyto skutečnosti chce upozornit 1. evropský den vzácných onemocnění, který připadá na pátek 29. února.

Článek

U 80% vzácných onemocnění byl zjištěn dědičný původ. Zbývající jsou zapříčiněna infekcí (bakteriální či virovou), alergiemi nebo faktory životního prostředí. Vzhledem k závažnosti onemocnění a v podstatě neznámé léčbě se až třetina pacientů se vzácným onemocněním nedožije pěti let.

"Lidé se vzácným onemocněním bojují obvykle se stejnými problémy: nemožnost dobrat se správné diagnózy, se zpožděnou diagnózou, nedostatkem vědeckých poznatků a kvalitních informací o nemoci, nedostatkem náležité zdravotní péče, " říká předsedkyně sdružení META Kateřina Uhlíková.

"Bohužel právě proto vzácná onemocnění vedou rychle k invaliditě a kvalitu života pacientů tak často ještě zhorší omezení či úplná ztráta jejich samostatnosti," dodává Uhlíková.

Lidem se vzácným onemocněním se snaží pomáhat sdružení META (Sdružení pacientů se střádavými onemocněními). Více informací naleznete na http://www.sdruzenimeta.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám