Hlavní obsah

Polovina dětí by šla na schůzku domluvenou přes internet

Právo, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mobilní telefon a internet používá 98 procent českých dětí ve věku 12-17 let. Celá polovina je ochotna jít na schůzku s neznámou osobou dohodnutou přes internet. Podle údajů Policie ČR z nich každé alespoň jedenkrát sdělilo údaje o sobě či své rodině přes internet nebo mobil někomu cizímu.

Článek

Projekt Saferinternet.cz chce informovat děti i rodiče o možných rizicích užívání internetu a tato rizika snižovat. „Odmala děti učíme, že se mají při přecházení cesty rozhlédnout, nemají si od nikoho cizího brát bonbóny a podobně. Je třeba, abychom podobná pravidla zavedli i pro digitální svět,“ řekl koordinátor projektu Pavel Vichtera.

Děti, které se cítí být ohrožovány při prohlížení webových stránek, chatování nebo hraní her se mohou obrátit na bezplatnou Linku bezpečí na čísle 800 155 555. Další důležité informace najdou děti i dospělí na adrese www.internethelpline.cz

Na projektu spolupracuje i nadace Naše dítě, která provozuje stránku www.internethotline.cz. Na ní můžou děti i jejich rodiče upozornit na stránku s nelegálním obsahem. „Dosud jsme přijali 207 oznámení. Z nich jsme 129 předali policii České republiky. 36 procent z nich obsahovalo dětskou pornografii, 34 procent pokus o podvod a zbytek byly další nelegální aktivity,“ řekla ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám