Hlavní obsah

Muzikoterapie podle odborníka pomáhá i škodí

PRAHA

Hudba může být podle primáře mužského oddělení léčby závislostí bohnické léčebny Karla Nešpora pomocníkem v léčbě lidí závislých na alkoholu, může ale také naopak vyvolávat chuť k pití. Různé formy muzikoterapie prý mírní depresi, stres, úzkost i hněv.

Článek

Hudba však nemusí mít jen vyloženě kladné účinky. Podle některých odborníků se například poslech rapu spojuje s vyšší spotřebou alkoholu a drog i s vyšší agresivitou, podobně prý působí i techno hudba a reggae.

Průkopníky léčby hudbou v Česku jsou podle Nešpora Jitka Vodňanská a Jaroslav Skála, kteří ji používali při práci se závislými alkoholiky. "Dobře žiju, abstinuju, a ty taky a ty taky, dobře žiju, abstinuju, a ty taky, je nás moc," zpívá se v legendární Skálově písni.

Hudbu při léčbě závislých využívají prý také v Íránu. Podle Nešpora se tam hudba doporučuje zejména pro pacienty, kteří mají jinak potíž projevit své emoce.

Muzikoterapie je kombinovatelná s jinými formami léčby

Muzikoterapie se může podle Nešpora kombinovat s jinými formami terapií, například s pohybem nebo relaxací. Pacienti prý při relaxaci oceňují i takovou hudbu, kterou dříve neposlouchali. "Po skončení relaxace s Donizettiho skladbou pro harfu a housle řekl důchodce závislý na alkoholu, který vykonával celý život dělnické profese: S tou hudbou je to nějaký lepší," napsal Nešpor.

Využívání hudby v medicíně má dlouhou tradici sahající do starověku. Muzikoterapie se dělí na pasivní (poslech hudby) a aktivní (hraní na nástroj, zpěv). Oba typy se prý často překrývají. V praxi se například používá relaxace navozovaná za pomoci hudby, hudební nebo pohybová improvizace, psaní písní, zamýšlení se nad textem nebo sdílení pocitů ze společného poslechu hudby.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodiny hudby zvyšují IQ dětí

Ačkoli nejsou všechny děti hudebně nadané, hodiny muzicírování velmi prospívají jejich mozku. Podle amerických odborníků totiž takové lekce zlepšují rozvoj...

Hudba nejen k poslechu, ale i k léčbě

Různé zvuky a hudba provázejí člověka od nepaměti. Jejich vliv zaznamenáváme od pravěku až po současnou dobu. Ať se nám to líbí nebo ne, pozitivně či negativně...

Poslech hudby zlepšuje koncentraci

Každý maturant nebo vysokoškolák o tom ví své. Když se před zkouškou potřeboval soustředit na vstřebání spousty učiva, pustil si k vyčerpávajícímu úkolu...

Výběr článků

Načítám