Ty, které si dopřávají sladkou pochoutku denně v nemírném množství, mají podle australských vědců řidší kosti a jsou náchylnější ke zlomeninám. S přibývajícím věkem je navíc situace horší, protože zvláště během a po menopauze ženy často trpí důsledkem hormonální nedostatečnosti osteoporózou, i když čokoládu nekonzumují. Nadměrné holdování této cukrovince však stav ještě zhoršuje.

Podle Australanů jsou kosti u žen konzumujících denně čokoládu v průměru až o 3,1 procenta řidší než u těch, které čokoládu nejedí vůbec nebo jen sporadicky.

Tato studie varuje spotřebitele, aby nepodléhali klamnému přesvědčení, že je čokoláda zdravou cukrovinkou. Většina výrobců totiž z čokolád s vysokým obsahem kakaa chemicky odstraňuje příliš hořce chutnající polyfenoly. Ale právě jedině ty činí kakao a potažmo čokoládu zdraví prospěšnými, neboť v těle fungují jako výkonné antioxidanty neutralizující účinek volných radikálů.