Hlavní obsah

Prostatu je nutné pravidelně procvičovat, jinak hrozí zánět i impotence

– COLUMBIA

Prostata sice není sval, nýbrž žláza, ale přesto potřebuje celý život procvičovat. Pokud muži nemají dostatek sexu, při kterém dochází k ejakulaci a vyprázdnění prostaty, pak u nich může dojít často k zánětu této žlázy, ale také ke vzniku nádoru. Čím více muži sexu mají a čím více tedy ejakulují, tím se riziko komplikací snižuje.

Foto: Profimedia.cz

Mužská prostata je nastavena na pravidelnou činnost. Ilustrační foto

Článek

Zvětšená prostata a zánět neboli prostatitida postihuje někdy v životě až polovinu dospělých mužů v populaci. Zdravotní komplikace provázejí nepříjemné symptomy jako bolesti pánevního dna, pálení či bolest při močení a porucha erekce. Při prostatitidě i rakovině se do těla vylévá hodně prostatického specifického antigenu PSA, který lze odhalit krevním testem. Většina mužů však přichází k lékaři pozdě až s vážnými problémy.

„Léčba nebakteriálního zánětu prostaty může zahrnovat protizánětlivé léky nebo svalové relaxanty, horké koupele, pití velkého množství vody, nácvik uvolnění při močení a časté ejakulování. Někteří lékaři doporučují pacientům také změny jídelníčku,“ tvrdí doktor Leroy Nyberg z amerického Marylandu, který se výzkumem prostatitidy zabývá řadu let.

Akutní bakteriální zánět prostaty je pak způsoben infekcí bakteriální či virovou, někdy se přenese při pohlavním styku. Bývá provázen horečkou, výtokem, bolestí v podbřišku a častým, bolestivým močením. Léčí se většinou antibiotiky. Kdo se chce vyhnout komplikacím s prostatou, měl by pravidelně a často ejakulovat. A je jedno, zda při masturbaci či sexu s protějškem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nejlépe čelit potížím s prostatou

Stárnoucí muži mají potíže s močením. Příčinou bývá zvětšování prostaty, žlázy pod močovým měchýřem. Řadě z nich pomáhají přírodní preparáty. Přesto...

Výběr článků

Načítám