Hlavní obsah

Bolesti hlavy mají různé příčiny

Právo, Petr Veselý

Bolest hlavy vypadá banálně, ale někdy je hodně těžké najít její skutečnou příčinu. Mohou jich být desítky. Nejčastější důvody však bývají zhruba tři. Problémy s páteří, nadměrné psychické napětí, únava nebo přepracování a migréna.

Článek

Proč hlava bolí:

1. Problémy s páteří nebo svaly v oblasti šíje vyvolané jednostrannou zátěží. Například přílišným vysedáváním u počítače, které není dostatečně kompenzované vhodným cvičením.

1. Problémy s páteří nebo svaly v oblasti šíje vyvolané jednostrannou zátěží. Například přílišným vysedáváním u počítače, které není dostatečně kompenzované vhodným cvičením.

2. Nadměrné psychické napětí, únava nebo přepracování. Obvykle způsobí přílišné tělesné napětí a přetížení svalů v oblasti šíje, případně obličeje. Ty utiskují a dráždí nervy i cévy, což bývá příčinou bolestivých stavů.

3. Migréna. Tu vyvolává změna dráždivosti vegetativního nervstva. Při ní se zúží a hned nato rozšíří cévy, což spustí reakci, která způsobí úporné bolesti hlavy.

Nejhorší na migréně je, že bývá neuvěřitelně podceňovaná: spousta lidí ji nepovažuje za regulérní nemoc, ale za simulaci nebo výmluvu, třeba proto, aby se partner vyhnul sexuálnímu styku. A co je nejsmutnější, většinou bývá i špatně léčená. Neexistuje na ni jednotná kuchařka jako třeba na léčbu angíny.

Navíc ji mohou spouštět různé příčiny (alkohol, kofein, stroboskopy na diskotéce, kouření, menstruace, stres, různá jídla nebo nepravidelnosti v životosprávě atd.). Bývá nutné je vytipovat. To všechno není snadné.

Co mohou vyvolat zablokovaná žebra

Listonoška podstoupila řadu vyšetření a vyzkoušela několik léků. Všechno marně. Hlava ji bolela víc a víc. Pomohla jí až fyzioterapeutka, kterou jí doporučila známá. Paradoxní bylo, že zjistila velice častý nález: zablokovaná horní žebra. Obvykle vyvolají stažení svalů kolem krční páteře a často i blokádu celého úseku páteře.

Snadno pak může dojít ke špatnému prokrvení mozku, a tedy i bolestem hlavy, závratím nebo migrénám.

Postiženého nejednou bolí také svaly mezi lopatkami. Méně obvyklé je brnění v rukou nebo bolesti, které do nich vystřelují. Stažené svaly na krku nedovolují otáčet hlavou v plném rozsahu. Pacient může mít potíže s udržením rovnováhy, s hučením v uších a s bolestivým polykáním.

Takhle napsané to vypadá jednoduše, ale než se pacient prokouše k odborníkovi, který tyto problémy dokáže poznat a odstranit, snadno uplyne několik měsíců a někdy dokonce roků.

Záludný nedostatek tekutin

Bolest hlavy může způsobit i věc zdánlivě banální - pijeme málo vhodných tekutin. Tuto chybu dělá podle výzkumu Státního zdravotního ústavu v Praze vysoké procento žen středního a vyššího věku, hodně školáků a učňů.

Hlava nás může rozbolet i díky přílišnému užívání analgetik, tedy léků proti bolesti. Jsou užitečnou pomocí na akutní problémy. Ale je třeba dávat pozor, abychom je nezačali brát pravidelně, navíc ve stále vyšších dávkách.

Takový přístup hrozí totiž rizikem závislosti. Zejména u lidí, kteří k ní mají zděděnou dispozici nebo psychologický sklon. Závislosti pak nebývá snadné se zbavit. Člověk to většinou dokáže jen za pomocí lékařů na detoxikačních odděleních psychiatrických léčeben.

Lidé obvykle nevědí, že bolesti hlavy mohou být také jedním z projevů deprese. Nebo nízkého tlaku, který trápí řadu žen: snižuje totiž zásobování mozku kyslíkem a živinami.

Ostatní příčiny bolestí hlavy
zánět vedlejších dutin nosních
problém způsobený otřesem mozku
následek cévní mozkové příhody
únavový syndrom
zánět mozkových blan vyvolaný infikovaným klíštětem, bakterií meningokoka nebo jinými mikroorganismy

Nejrizikovější bývá mozková příhoda a zánět mozkových blan, které hrozí trvalým poškozením mozku a dalších orgánů. Zejména meningokoková infekce postupuje velice rychle: během několika hodin.

Pokud se postižený nedostane do nemocnice včas, dokáže tato infekce poškodit vedle mozku také plíce, játra nebo srdce. Ale i zrak, případně sluch. V některých případech musí lékaři postiženému amputovat menší nebo větší část končetin.

Proto je dobré obrátit se přímo na specialisty. Nejlépe prostřednictvím internetové stránky www.bolestihlavy.cz, kde naleznete seznam lékařů z celé republiky. Tito specialisté mají s léčbou migrény nejvíc zkušeností.

Prostřednictvím internetového systému se u nich můžete objednat. Systém vám dokonce potvrdí na mobil vaši objednávku u konkrétního lékaře na určitý den i hodinu. A ještě vám ji připomene den předem.

Linka proti bolesti

Lidé, které trápí chronická bolest (tři a více měsíců), mohou zavolat na Linku proti bolesti: 224 435 587. A sice od pondělka do pátku, od 14 do 19 hodin. Tady mohou konzultovat své potíže s odborníky. Ti je navíc mohou nasměrovat na pracoviště, která se specializují na léčbu bolesti. Je tam ale zbytečné volat kvůli banalitám. Mohu vám zaručit, že s těmi se přes Linku k odborníkům nedostanete. Kontakty na specializovaná pracoviště lze nalézt na internetové stránce: www.linkaprotibolesti.cz. Na těchto pracovištích léčí chronickou bolest komplexně - neurolog spolupracuje s rehabilitačním lékařem, psychologem a dalšími specialisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Migrény mohou předznamenávat mozkovou mrtvici

Značné riziko náhlé mozkové příhody hrozí ženám, jež v mládí sužovala specifická forma migrény s tzv. aurou. Dalšími příznaky onemocnění, jež zvyšuje nebezpečí...

Záludné psychosomatické bolesti

Reportérka jednoho obrázkového časopisu dostala investigativní nápad. Rozhodla se simulovat bolesti v podbřišku a načapat tak na švestkách ženské lékaře. Celá...

Výběr článků

Načítám