Hlavní obsah

Tipy na večerní šaty podle návrhářky Hany Havelkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhářka Hana Havelková se specializuje na večerní róby. Letos může podle ní být každá žena sexy. "Linie večerních šatů jsou letos opět naplno ve znamení ženskosti," říká Havelková. "Největší vliv na návrhy večerních rób mají letos empír, glamour a 70.-80. léta minulého století. Právě modely inspirované těmito epochami a styly se objevily na světových přehlídkových molech, kde se předváděly kolekce pro tuto zimní sezónu."

Článek

Empír, doba vlády Napoleona a Josefiny, přináší podle Hany Havelkové do večerních rób půvabný styl noblesně dlouhých šatů s hlubokými výstřihy, linii pasu vytaženou až pod prsa - kde se tak často otevírá prostor pro zajímavou korálkovou výšivku či aplikaci - a sukní splývající v dlouhých, měkkých záhybech.

"Štíhlá linie šatů nechává maximálně vyniknout křivkám ženského těla," říká Hana Havelková. "Rafinované živůtkové díly doplňuje sukně, která je buď úzká, s vysokým svůdným rozparkem, nebo je od kolen či boků rafinovaně rozšířená. Silueta večerních rób v tomto stylu je nesmírně elegantní a k ženským půvabům velmi vděčná," dodává Hana Havelková.

Sexy střihy přitahují pozornost, které ještě podporují výstřední metalické materiály - lurex, lamé a flitry. Tvary topů často připomínají střihy plavek, které charakterizuje zavazování za krkem, zavinování a detaily z různě protahovaných pruhů kovovými kruhy.

Asymetrie je v kurzu neustále

"Barevná škála večerních šatů pro současnou plesovou sezónu je noblesní a velkolepá - černá, bílá, stříbrná, bleděmodá a šedá," vypočítává Hana Havelková. "Uplatňují se i odstíny béžové, zlaté, bronzové a hnědé. Z jasných barev vedou různé odstíny fialové, kobaltová modř, červená a cyklámen."

Podobně pestrá je i přehlídka materiálů - používají se šifony všech kvalit, krajky, korálkové výšivky, samety, tafty, brokáty a luxusní úplety.

"Střihové řešení si často pohrává se symetrií a asymetrií," charakterizuje současné trendy Havelková. "Štíhlou siluetu, která nesluší každé ženě, můžeme nahradit buď střihy do A nebo střihy, kde objemný volný vršek šatů - inspirovaný 80. lety - vyvažuje štíhle tvarovaná sukně. Velmi aktuální jsou i balonové sukně v různých variantách a podobách."

Štíhlá silueta večerních šatů nesluší každé ženě, proto zvažte sukni do áčka nebo volný top. Foto: Korzo

"Osobně mám velmi ráda dvoudílné večerní komplety. Oblíbila jsem si především zavinovací blůzy a tuniky, které podle závažnosti a společenskému významu akce doplňuji buď úzkou dlouhou sukní, anebo společenskými kalhotami. Nejlepší je, když i společenský oděv nechává prostor pro kombinace a změnu," radí Hana Havelková.

Ženy s hutným make-upem vypadají starší

Podle Hany Havelkové ovšem i u večerního oblečení nejvíc záleží na celkovém dojmu: v souladu s večerní róbou by totiž mělo být i to, jak na ples či společenskou akci přijdeme celkově upravení.

"Ve snaze vypadat co nejlépe, to ženy často přeženou s večerním make-upem, takže vypadají o pár let starší," říká návrhářka, která má výhrady i ke složitým vlasovým kreacím, nekorespondující ani s nositelkou, ani se současnou dobou.

Pokud jde o muže, pro jejich oblečení platí celkem jednoduché pravidlo.

"Muž by měl být ustrojen tak, aby byl v souladu s oblečením ženy," říká Hana Havelková, "cílem je vytvořit harmonický pár. Smoking či tmavý oblek lze doplnit vhodnou kravatou nebo motýlkem, decentně a přitom velmi elegantně vypadá i šerpa nebo vesta v barvě večerních šatů ženy, kterou pán doprovází."

Reklama

Související témata:

Související články

Jiřina Tauchmanová: Na mě nemá kdo šít

Módní návrhářka Jiřina Tauchmanová (45) prý podle odborníka na lidskou duši musela v některém ze svých minulých životů přinejmenším bydlet v blízkosti...

Výběr článků

Načítám