Hlavní obsah

Krásné nohy jsou v poměru k tělu o pět procent delší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WROCLAW

Záhada krásy lidských nohou byla odhalena. Podle polských odborníků může mít dokonalé nohy i poměrně malá žena, ostatně zpěvačka Kylie Minogueová je toho důkazem. Za atraktivní považujeme totiž takové končetiny, které jsou v poměru k tělu o pět procent delší, než je průměr u stejně vysokých lidí.

Článek

Důležitý je tedy poměr končetin ke zbytku těla, nikoli skutečná výška člověka. Experti z Wroclawské univerzity požádali 218 mužů a žen, aby hodnotilo atraktivitu sedmi mužů a žen na obrázcích. Snímky byly změněny tak, aby postavy byly všechny stejně vysoké bez ohledu na to, jaká je jejich skutečná fyzická výška. Taková standardizovaná délka nohou se pak u jednotlivců lišila o 15 procent nahoru či dolů ve srovnání s průměrem v populaci.

Nejvíce pozitivního hodnocení si získaly majitelé těch končetin, jejichž relativní délka nohou byla o 5 procent delší, než je průměr. Jako druhé atraktivní byly nohy delší o 10 procent a zároveň ty odpovídající průměru v populaci.

Dlouhé nohy snižují riziko chorob

Vědci z Wroclawi pak měřili také fyzické proporce jednotlivých hodnotitelů a zjistili, že jejich vlastní fyziognomie na posuzování předkládaných modelů neměla žádný vliv.

„Dlouhé nohy představují zdraví,“ míní doktor antropologie Boguslaw Pawlowski, hlavní autor studie. Podle něj totiž kratší nohy zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob a diabetu typu 2.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži se nejprve dívají ženám na nohy

Ženy, které utrácejí statisíce za prsní implantáty by měly zbystřit a vykasat si sukni. Muže totiž podle posledního britského průzkumu přitahují na první...

Kofein může pomoci zeštíhlit nohy

Bez kávy si ráno nedokáže představit nejedna žena. Podle nejnovější brazilské studie kofein v kávě obsažený zeštíhluje ženám nohy. Ovšem pitím litrů tohoto...

Výběr článků

Načítám