Hlavní obsah

Bílé pečivo je nepřítel zdravé snídaně

Lámete si hlavu s tím, jak se co nejrychleji zbavit vánočních kil? S plánováním nejrůznějších diet je třeba nakládat rozumně. Mnohdy spousta z nás vynechává některé jídlo v domnění, že tím ušetří kalorie. Ovšem mnohem lepším způsobem je záměna kalorických nezdravých potravin za jejich hodnotnější variantu.

Článek

Vhodným zdrojem přiměřenné energie při honbě za štíhlou linií je celozrnné pečivo. To se peče z celozrnné mouky, která obsahuje i vnější vrstvy zrna obilí. Tyto vrstvy jsou bohaté na vlákninu s obsahem vitamínů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin. Celozrnné pečivo díky obsažené vláknině zasytí mnohem více než třeba tradiční bílý rohlík. Kalorické hodnoty jsou přibližně stejné, ale díky sytosti vám bude stačit tmavého pečiva menší množství.

Při nákupu se podívejte na složení a zkontrolujte, zda vámi vybraný výrobek obsahuje alespoň něco z těchto přísad: pšeničný šrot, žitný šrot, pšeničné otruby, sojový šrot, pšenično-sladový šrot, žitná mouka, pšeničné klíčky, lněná semínka. Velmi často jsou totiž zaměňovány pojmy tmavé a celozrnné pečivo. Tmavé může být přibarvováno a přitom se stále bude jednat o klasickou bílou pšeničnou mouku.

Díky obsahu kvalitních ingrediencí je celozrnné pečivo označováno za funkční potravinu, která vhodným kandidátem na zdravou snídani.

Funkční potravinou jsou označovány potraviny obsahující vysoké množství látek, které prospívají lidskému zdraví, tedy přísad, které aktivně ovlivňují fyziologické procesy v těle, zvyšují výkonnost a posilují imunitní systém.

Celozrnné pečivo má také další plus - nízký glykemický index (GI). Výhodou potravin s nízkým GI je, že jsou schopny prodloužit pocit sytosti a udržet vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Zatímco bílý rohlík (GI = 94) zažene hlad sotva na dvě hodinky, kornspitz (GI = 43) zasytí na podstatně delší dobu.Obsahuje totiž mnohem větší množství nestravitelné vlákniny, která je za pocit nasycení přímo odpovědná.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč dát přednost celozrnnému pečivu

Odborníci na zdravou výživu a hubnutí jednohlasně doporučují konzumaci cereálií - to znamená i konzumaci tmavého pečiva. Pokud nahradíte bílé pečivo...

Vyzrajte na celozrnné pečivo

Pro výběr celozrnného pečiva a cereálií platí stejná pravidla. Řiďte se především názvem výrobku. V obchodě hledejte výrobek s označením "celozrnný". Pouze...

Bez chleba nebylo dřív oběda

Pokud jde o chléb, nebyli naši předkové troškaři. V době Jiřího z Poděbrad se ho peklo na dvacet druhů a ne ledajakých. Třeba i takové rarity jako chléb...

Výběr článků

Načítám