Hlavní obsah

Nechte se před cestou do neznáma očkovat ve speciálním centru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

"Lidé stále více cestují do exotických zemí, kde existuje riziko závažných onemocnění, ale nedostatečně se proti nim chrání," říká vedoucí lékařka centra Avenier Jana Vlčková. Proto v České republice vzniká síť specializovaných očkovacích center. Ambulance budou určeny široké veřejnosti a zaměřují se na očkování v oblasti prevence a cestovatelské medicíny.

Článek

Očkovací centra budou nabízet jak běžné sezónní očkování proti chřipce nebo klíšťové encefalitidě, tak i například antimalarickou profylaxi nebo konzultaci po telefonu ze zahraničí.

Mezi nejčastější onemocnění, kterými se lidé nakazí v zahraničí, patří průjmy, kožní choroby, malárie, virová hepatitida, kapavka nebo břišní tyfus.

"V Evropě se každý rok objeví kolem 25 000 případů přivlečené malárie. V Česku je to každý rok 25 až 30 případů. Bohužel jsou známy i smrtelné případy, ačkoliv se proti malárii lze účinně bránit," řekla Vlčková.

U dražšího očkování nabízejí centra splátkový kalendář

První centra fungují od ledna v Praze, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a Karlových Varech. V prvním čtvrtletí letošního roku by se měla otevřít také v Brně, Plzni, Ústí nad Labem, Jihlavě a Sokolově. Do konce roku bychom chtěli síť rozšířit do dalších pěti měst, řekla ředitelka společnosti Vítězslava Diblíková.

Zájemci o očkování či poradenství se před cestou do zahraničí mohou v očkovacích centrech objednat po telefonu nebo pomocí internetu.

U dražších očkování, například v případě celého cyklu očkování proti rakovině děložního čípku, kde se cena pohybuje až kolem 9000 korun, umožňují centra splátkový kalendář. V polovině roku by měla centra nabízet také poradenskou službu po telefonu, na kterou se mohou cestovatelé v zahraničí v případě potíží obrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám