Hlavní obsah

Senioři se alkoholu bát nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dvě studie, které byly v jihozápadní Anglii, prokázaly, že se většina seniorů nad 65 let obává alkoholu a raději zcela abstinuje, aby nepoškodili své zdraví. Ovšem zcela zbytečně, protože opak je pravdou. Podle odborníků je přiměřená konzumace alkoholu pro staré lidi vysloveně prospěšná. Jak u mužů, tak u žen zlepšuje mozkové funkce a zahání depresivní pocity.

Foto: Profimedia.cz

U mužů i u žen alkohol zlepšuje mozkové funkce a zahání depresivní pocity.

Článek

Tým vedený Ianem Langem prozkoumal životní styl a konzumaci alkoholu u více než 13 000 Angličanů a Američanů ve věku nad 65 let. A ukázalo se, že u lidí, kteří pijí alkohol přiměřeně, jsou vyšetření jejich zdraví v mnoha zkoumaných oblastech lepší než u lidí, kteří pijí alkohol nadměrně, což je nepřekvapilo, ale také u naprostých abstinentů!

"Rozhodně nehodláme seniory pobízet k nějakým alkoholickým orgiím. Ale zjistili jsme, že přístup ke konzumaci alkoholu je u starších lidí zbytečně konzervativní. Už dříve bylo zjištěno, že mírná konzumace alkoholu je pro dospělé spíše přínosem, my jsme nyní potvrdili, že totéž platí úplně stejně, ne-li více, pro seniory. Nějaká ta sklenka vína denně nebo dva panáky kvalitního alkoholu rozhodně neuškodí, naopak," říká doktor Lang.

"V některých zemích, jako je Itálie, Austrálie nebo Nový Zéland, dokonce lékaři oficiálně doporučují starším lidem vystříhat se alkoholu zcela. To je úplně zbytečné. Naše studie ukázala, že 10 procent amerických mužů, 28 procent britských mužů, 3 procenta amerických žen a 10 procent britských žen nad 65 let pijí více než jednu sklenku alkoholu denně. A jsou při tom stejně zdraví jako ti, kteří pijí maximálně jednu sklenku, a to ještě jen občas. Liší se jen tím, že vykazují lepší výsledky v mozkové činnosti a v kategorii, kterou jsme nazvali radost ze života," dodává šéf výzkumného týmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlavolamy prodlužují seniorům život

Pokud chcete dopřát seniorům delší život, nadělte jim k Vánocům nějaké numerické hádanky a hlavolamy. Luštěním těchto hříček se jim zlepšuje paměť. Důchodci,...

Výběr článků

Načítám