Hlavní obsah

Britské časopisy jsou kritizovány za vylepšování snímků modelek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Digitálně upravené fotografie modelek vzbuzují v mladých dívkách falešnou iluzi dokonalého vzhledu, tvrdí Britská módní rada. Doporučila proto tvůrcům časopisů, aby zvážili omezení užívání retušovacích technik.

Článek

"Kritika digitálně vylepšených fotografií lidského těla a jeho částí publikovaných v časopisech, které navozují nedosažitelná estetická měřítka, zesílila během nedávného vyšetřování zdravotního stavu modelek,” uvedla rada podle listu The Daily Telegraph.

Rozšířené užívání "nerealistických" fotografií je spolu s vyhublými manekýnami pokládáno za jednu z příčin vzrůstu výskytu anorexie mezi mladými dívkami. Ty vyrůstají obklopeny magazíny posedlými showbyznysem, kde celebrity hovoří o rozličných dietách a záběry fotografů zálibně spočívají na domněle dokonalých křivkách digitálně vylepšených těl.

Podle nedávné zprávy Ženského fóra v Austrálii jsou digitálně upravené fotografie přímo spojovány s rostoucím výskytem pocitů vlastní nedostatečnosti, deprese, úzkosti a poruch přijímání potravy.

Kate Winsletová je známá bojem za přirozené křivky

Retušování fotografií v časopisech se někdy děje i bez vědomí těch, kdo jsou na nich zachyceni. Známým je případ herečky Kate Winsletové, jejíž fotografie na obálku časopisu GQ byly digitálně upraveny. Herečka však podle své agentky schválila původní fotografie, ale jejich úpravu, která jí prodloužila nohy a zmenšila břicho, s ní nikdo nekonzultoval.

Tato zdravě vypadající herečka byla mnohokrát oslavována i kritizována médii pro své typicky ženské křivky. Sama v minulosti hájila svoji přirozeně vyhlížející postavu slovy: "Jsem naprosto spokojená s tím, jak vypadám... nemám pocit, že bych musela pořád vyzdvihovat ženské tělo."

Rovněž mladá britská hvězda Keira Knightleyová zaznamenala na amerických propagačních plakátech filmu Král Artuš digitálně zvětšený výstřih. V rozhovoru pro časopis Elle to uvedla na pravou míru: "Nemám žádná prsa." 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám