Hlavní obsah

Cukroví diabetologům nevadí

Odborníci na výživu neshledávají na vánočním cukroví nic špatného, ale zdůrazňují, že je ho třeba jíst s mírou a opatrně volit ingredience. Ani diabetologové vánoční cukroví nezavrhují a dokonce připouštějí i cukroví, při jehož výrobě byl použit cukr. Ovšem za podmínky, že ho bude málo a jeho konzumace bude kompenzována zvýšeným pohybem.

Článek

To, že cukr ohrožuje linii, ví každý. Mnozí ale zapomínají na to, že vánoční cukroví je také bohaté na tuky a ty už v menším objemu než cukr mají vyšší energetickou hodnotu.

Nutriční terapeutka Tamara Starnovská je obhájkyní rostlinných tuků. Nejen, že pečivo s nimi je zdravější, ale je i křehčí a lépe se na jazyku rozplyne. Naopak podle odbornice na uměleckou cukrařinu Mirky Slavíkové stále platí, že "máslo ničím nenahradíš" a cukroví vyrobené z másla lépe voní i chutná.

Rudolf Poledne z Institutu klinické a experimentální medicíny preferuje vzhledem ke zkušenostem lékařů rostlinné tuky. Je přesvědčen, že chuťový rozdíl mezi pečivem s máslem nebo rostlinným tukem je velmi malý. "Rozdíl poznáte, když si bezprostředně po sobě dáte jeden vanilkový rohlíček s máslem a druhý s rostlinným tukem. Ale když se mezi tím napijete kávy nebo počkáte, už rozdílné nebudou," řekl Poledne.

Tuk je větší hrozbou než cukr

Nadbytečnou energetickou vánoční zátěž má na svědomí spíše tuk než cukr, zdůraznila Starnovská. Obzvlášť nebezpečné jsou různé krémy, náplně a polevy. Ještě nebezpečnější než polevy vyrobené z čokolády a másla jsou instantní polevy, jejichž základem je umělý tuk. Kalorickou bombou jsou všelijaká oblíbená nepečená cukrátka uhnětená z tuku, cukru a dalších přísad.

Umělá sladidla jsou vhodná pro diabetiky, ale nemá smysl je proto, aby se snížila kalorická hodnota pečiva, používat i pro zdravé hodovníky. I když se sladidla zdokonalují, jejich chuť se pozná, myslí si Slavíková. "Raději nahrazuji moučkový cukr a krystal, pokud to jde, hnědým či zlatým cukrem nebo medem," uvedla. Dodala, že pro zdraví lze například s úspěchem nahradit klasickou hladkou mouku v lineckých těstech moukou špaldovou či žitnou. Tělo získá navíc trochu zrníček a těsto je chuťově lepší.

Jsou hospodyňky, které pečou 25 až 30 druhů cukroví a to znamená, že připraví až deset kilogramů pečiva. Je lepší mít dvě kila cukroví, které lze během vánočních svátků zkonzumovat. Slavíková doporučuje výrobu bonbonů z kvalitní sedmdesátiprocentní čokolády a do mističky připravit také sušené ovoce a oříšky.

Cukroví škodí lidem s nemocemi zažívání

Hospodyňky často pečivo, které se nesnědlo, ukládají do mrazáku. Cukroví nutně po vyndání zvlhne, což někteří lidé vítají, jiným schází původní "křupavost".

Vánoční cukroví podle Starnovské může škodit lidem s onemocněním zažívacího traktu, tedy lidem se žaludečními vředy, nemocným žlučníkem a nemocemi střev. Záleží na tom, z čeho cukroví je. Části pacientů nedělají dobře oříšky. Kakao zdravotní stav nezhoršuje, protože nikdy ho není v cukroví příliš velké množství.

"Jsem zásadně proti vánočnímu pečivu, protože je tam spousta energie navíc, ale nedovedu si představit, že by u Polednů byly Vánoce bez pečiva. Neděláme 20 druhů, ale jen malou krabičku vanilkových rohlíčků a malou krabičku pracen," řekl Poledne. Dodal, že nadbytečnou energii se snaží vydat při procházce, běhu a lyžování.

Staročeská štědrovečerní večeře byla dietnější

Na nedávné odborné konferenci odborníků na výživu se probíral vánoční jídelníček dříve a nyní z hlediska rozdílného zastoupení živin. Starnovská uvedla, že například jídelníček v 18. století obsahoval dostatek vláknin a přijatelné množství tuků. Současný má mnohem vyšší energetickou hodnotu a oplývá zejména tuky.

Součástí staročeské štědrovečerní krmě byla oplatka s medem, bramboračka, černý kuba a zelný salát, hrách na sladko s perníkem, muzika, což je rozvařené sušené ovoce, a vánočka. To vše představovalo i se 100 mililitry pálenky 2 400 kilokalorií. Současná obvyklá večeře má 3 600 kilokalorií a více. Po první večeři se hodovníci pravděpodobně brodili sněhem na půlnoční mši, po té druhé se nejspíš odebírají k televizoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Voňavé a zdravé pečení s dětmi

Pečení cukroví patří k nejčastějším zvykům, které české rodiny stále dodržují. Pokud chcete pojmout pečení cukroví zábavně, zapojte do tohoto procesu celou...

Výběr článků

Načítám