Hlavní obsah

Běžně užívané plasty působí na tělo jako estrogeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Plasty nás obklopují stejně tak samozřejmě jako vzduch. Materiály vyráběné z ropy se staly běžnou součástí obalových technik, nábytku i oblečení. Podle amerických vědců však obsahují látky, které vážně poškozují tělo a zvláště u žen způsobují neplodnost či zvyšují riziko rakoviny prsu. Nejnebezpečnější jsou pak ftaláty, které lze detekovat také v kojeneckých potřebách a hračkách.

Článek

Úředníci v Česku i celé Evropské unii se snaží nebezpečné výrobky odhalovat, mapovat a zakazovat jejich prodej. Jenže výrobci plastů přidávají butyl benzyl ftaláty (BBP) do plastů, aby byly měkčí a pružnější. Nejčastěji jsou ftaláty obsaženy v trubkách, podlahové krytině, kobercích a dokonce i v rtěnkách. V lidském těle pak působí především na ženskou prsní tkáň, neboť se chovají podobně jako estrogeny. Jejich účinky mohou zvyšovat riziko pozdějšího rozvoje rakoviny prsu.

„Naše studie je první, která demonstruje, že působení této látky brzy po narození vede ke změnám ve vyjádření genů v mléčných žlázách,“ tvrdí doktor Jose Russo, odborník na ženskou onkologii z Fox Chase Cancer Center ve Philadelphii. Jeho výzkum se zaměřuje na sledování účinků BBP na mladý organizmus a důsledky tohoto působení na pozdější vývoj a zdraví žen.

EU a Česko zakázaly jakékoli stopy BBP v předmětech pro děti

Dlouhodobé působení BBP může tedy vyvolat genetické změny v mléčných žlázách a zvýšit v pozdějším věku riziko rakoviny prsu.

„Abychom předešli rakovině prsu v dospělosti, je důležité ochránit jak novorozené dítě, tak matku před vlivem těchto látek, které mají stejné účinky jako estrogen a mohou působit jako endokrinní narušitel,“ tvrdí Russo.

EU a tedy i Česko zakázaly jakékoli stopy BBP v hračkách, kojeneckých potřebách a dalších předmětech určených dětem. Nejčastěji jsou nebezpečné sloučeniny odhaleny ve výrobcích pocházejících z Číny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám