Hlavní obsah

Jak vypadá dokonalý úsměv

LONDÝN

Zářivý úsměv může být u hollywoodských hvězd rozhodujícím faktorem v jejich kariéře. Tajemství dokonalého úsměvu se snažili odhalit britští vědci, kteří se nyní dopracovali až k přesnému vzorci, jak by takový úsměv měl vypadat. Vycházeli při tom z několika ukazatelů, mezi něž patří velikost a šířka každého zubu, jeho zakřivení, barva a tvar a také celková šířka úst. Pokud jde o barvu, dospěli k názoru, že je třeba se vyhnout zářivě bílé.

Článek

Barva zubů by se prý měla shodovat s odstínem očního bělma, jinak úsměv příliš vyniká a zmenšuje opticky zbytek obličeje. "Jednou z prvních věcí, které si lidé na úsměvu všimnou, je právě barva zubů," řekl britskému listu Daily Mail doktor Nicholas Davis, který vedl výzkum. "Lidé si bělí zuby a mnohokrát při tom zacházejí příliš daleko. Zuby by měly mít stejnou barvu jako bělmo očí. Pokud jsou zuby příliš bílé, stanou se dominantnější než oči," dodal.

Mnoho lidí považuje za dokonalý úsměv ten, kterým se honosí americká herečka a zpěvačka Jessica Simpsonová. "Nejčastěji nás lidé žádají, abychom jim udělali úsměv, jako má Jessica Simpsonová," uvedl Davis, jehož studie byla uveřejněna v odborném časopise Dental Clinics of North America.

Jeho vzorec se smrskl na matematické údaje. Šířka ideálního úsměvu by měla být nejméně polovinou šířky obličeje a horní i dolní rty by měly být symetrické od středové linie obličeje.

Pro většinu lidí není zářící chrup tín nejlepším

Horní řada zubů by měla být dominantní a z dolních zubů by mělo být vidět co nejméně. Všechny zuby, které jsou vidět, by měly být rovné, neměly by na nich být vidět žádné opravy a odpředu dozadu se musí zmenšovat. Boční zuby by měly představovat 61,8 procenta velikosti největších zubů. U předních zubů by jejich šířka měla být 80 procent jejich výšky. Aby úsměv nevypadal jako koňský, neměly by při něm být vidět dásně.

Londýnský dentista Oliver Harman, mezi jehož klienty patří například herečka Catherine Zeta-Jonesová, řekl, že lidé by měli chodit pravidelně na jakousi "zubní manikúru" a nechat si odstraňovat skvrny. Ale není nutné snažit se vyhlazovat všechny nerovnosti nákladnými stomatologickými nebo kosmetickými prostředky. Pro většinu lidí prý totiž není daleka zářící chrup tím nejlepším. 

Reklama

Související témata:

Související články

Jak předejít zubnímu kazu

Zubní kaz není dědičnou nemocí, ale důsledkem špatných stravovacích návyků a nedodržování zubní hygieny. Podle stomatologa Martina Vambery přirozenou složkou...

Zánět dásní se nesmí zanedbat

Určitě se každému alespoň jednou v životě stalo, že mu při čištění zubů začaly krvácet dásně. Někdy k tomu stačilo docela málo: jen kousnout do tvrdého ovoce....

Rovnátka potřebuje čím dál více lidí

Přibližně 85 procent lidí má nějakou vadu chrupu, kterou mohou vyřešit zubní rovnátka. Podle předsedy České ortodontické společnosti Jiřího Petra zhruba 15...

Výběr článků

Načítám